Beheer

Security

Zullen we vandaag eens een stoplicht hacken?

21 augustus 2014
Het hacken van stoplichten blijkt ontstellend simpel, tenminste die in de Verenigde Staten, zo is de ervaring van de Universiteit van Michigan.

De proef werd uitgevoerd op een willekeurig gekozen set stoplichten op een kruispunt in een wijk in Michigan. De conclusie is dat iedereen met een laptop met daaraan gekoppeld een radio die op de juiste frequentie kan zenden en ontvangen, de volledige controle over het verkeer kan overnemen. Doordat de stoplichten in contact staan met een centrale server, konden ook zo'n honderd andere kruispunten via een toegangspunt worden ontregeld.

De grootste hobbel om in te breken was dat de communicatie verliep over een 5,8 GHz verbinding voor de langere afstanden en een 900 MHz-verbinding voor de interactie tussen stoplichten op een kruispunt. De onderzoekers kwamen al snel tot de conclusie dat het 5,8 GHz-netwerk geen wachtwoorden gebruikte en geen versleuteling. Er was dus alleen een 5,8 GHz-radio nodig. Onderschepte communicatie kon gemakkelijk weer worden hergebruikt en gemanipuleerd. Uiteindelijk slaagden zij er in elke functie van de controlerende server te bedienen, zelfs vanuit een rijdende auto.

Makkelijke vluchtroute creëren

Het experiment werd gedaan met medeweten van de autoriteiten in Michigan en gepresenteerd op de Usenix-conferentie in San Diego deze week. De onderzoekers schetsen nog een aantal scenario's waarin hun ontdekking zou kunnen worden misbruikt. Misdadigers kunnen bijvoorbeeld hun vluchtweg autovrij maken door alle stoplichten op de kruisende wegen op rood te zetten. Zij eindigen met de mededeling dat de leverancier van de stoplichten zich niet aangesproken voelt. De apparatuur is geleverd volgens de standaarden en daarin staat niets over beveiliging van de communicatie.

In Nederland zijn de stoplichten overigens in de regel verbonden met een bekabelde verbinding. Begin dit jaar toonde een Argentijnse beveiligingsonderzoeker ook al aan dat het hacken van stoplichten in veel wereldsteden zwakke plekken kent.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.