Beheer

Juridische zaken
zuckerberg

Zuckerberg voor de rechter om rol in privacyschandaal

Ongeoorloofd toegang tot gegevens miljoenen Amerikaanse burgers.

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
21 juli 2022

Ongeoorloofd toegang tot gegevens miljoenen Amerikaanse burgers.

Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms, wordt opgeroepen om te getuigen in een rechtszaak waarin wordt beweerd dat Facebook gebruikersgegevens illegaal heeft gedeeld.

Hij wordt aangeklaagd voor zijn rol in het privacyschandaal rond het bureau voor politieke campagnes Cambridge Analytica. Ook operationeel directeur Sheryl Sandberg moet voor de rechter verschijnen.

Zuckerberg zou hebben bijgedragen aan het lakse toezicht van Facebook op gebruikersgegevens en hebben geholpen bij het opstellen van misleidende privacyovereenkomsten. Zo konden campagnebureau Cambridge Analytica en andere partijen ongeoorloofde toegang krijgen tot gegevens van vele miljoenen Amerikaanse gebruikers.

Trump

Donald Trump maakte in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, toen hij Hillary Clinton als tegenstander had, gebruik van Cambridge Analytica om Facebook-gebruikers te 'targeten'. Karl Racine, een aanklager in het district waar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. onder valt, noemde het incident "het grootste privacyschandaal voor consumenten in de geschiedenis van de natie".

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.