Management

Governance
Mark Zuckerberg

Zuckerberg hekelt suggestie opbreken Facebook

Zuckerberg reageert op opniniestuk van Facebook-medeoprichter Chris Hughes .

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com
13 mei 2019

Zuckerberg reageert op opniniestuk van Facebook-medeoprichter Chris Hughes .

Chris Hughes, die samen met Mark Zuckerberg de basis legde voor Facebook, suggereerde vorige week in een opiniestuk in de New York Times dat WhatsApp en Instagram weer losgemaakt moeten worden van Facebook. Zuckerberg zegt dat dat geen oplossing biedt voor de problemen die Hughes aanstipt.

Facebook heeft een rijke historie aan problemen met privacy, beveiliging en het verspreiden van nepnieuws. Het feit dat Whatsapp en Instragram onderdeel uitmaken van Facebook heeft geen directe relatie met die problemen, stelt Zuckerberg in een interview met France Info in de zijlijn van een bezoek van de Facebook CEO aan de Franse president Macron.

'Schaalvoordelen zorgen voor meer veiligheid'

Zuckerberg zegt dat het opbreken van Facebook hem zelf zou hinderen in zijn initiatieven om een betere beveiliging aan te brengen in de sociale netwerken. Bij de inzet van nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie heeft het bedrijf juist voordeel van de schaalvoordelen die de combinatie van sociale netwerken oplevert. "Het budget dat we nu beschikbaar hebben voor het creëren van veiligheid is nu groter dan de complete omzet op het moment dat we een beursnotering kregen tien jaar geleden", zei Zuckerberg voor de Franse televisie.

Hughes stelt in zijn opinie door de overnames die Facebook heeft gedaan, het bedrijf zo dominant is geworden dat het de concurrentie uitsluit en een te grote invloed heeft op de maatschappij. Hughes is niet de enige uit de voormalige Facebook-gelederen die dat beweert. Ook Sean Parker - de eerste president van Facebook - en Chamath Palihapitiya - nu risico-investeerder maar tot 2011 verantwoordelijk voor de groeistrategie van Facebook, hebben dergelijke zorgen geuit.

Lees meer over
3
Reacties
M. Commandeur 14 mei 2019 00:22

Ik vrees dat bendeleider Zuckerberg hier iets anders verstaat onder 'veiligheid' als dat wat de AVG vraagt om de privacy van de Europese burgers te beschermen. Het is alsof ik Willem Holleeder hier hoor betogen ...

M. Commandeur 14 mei 2019 00:16

Juist het schaalnadeel lijkt me hier evident: Facebook is te groot om te worden gesloten, geen enkele overheidsinstantie durft het aan om Facebook af te sluiten / aan te ketting te leggen, terwijl er genoeg redenen voor zijn.
Zoals een inbreker wordt gepakt en opgesloten blijft Facebook los rond lopen: privacy inbraak na data-diefstal na klantmisleiding.
Wie stopt deze misdadige organisatie?

Kees Noorlander 13 mei 2019 22:03

Monopoly van sociale netwerken is nooit goed. WhatsApp zou weer onafhankelijk van Facebook moeten worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.