Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgen om mkb door gehaaste ePrivacy-invoering

De invoering van de op stapel staande ePrivacy-verordening door ‘Brussel’ brengt de mkb’ers in het nauw en kan ervoor zorgen dat nieuwe innovatieve bedrijven op achterstand komen ten opzichte van de ‘Big Tech’s ‘, vindt Kamerlid Martin Wörsdörfer. De raadsman zag zich genoodzaakt een motie in te dienen bij het Verslag Schriftelijk Overleg Raad voor Concurrentievermogen, de Europese raad met het mkb in de portefeuille.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Kamerlid Wörsdörfer, die begin 2018 nog door AG Connect werd uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2017, is niet de enige die zich zorgen maakt om de nieuwe verordening die vanuit Brussel wordt ingevoerd. Deze dinsdag verenigden brancheorganisaties Nederland ICT, DDMA, de Mediafederatie en het MKB-Nederland zich in een opiniestuk wat dezelfde urgentie hangt aan het oog voor ondernemers in dezen. 

Onbekende gevolgen

Volgens het artikel is het probleem voor ondernemers bijvoorbeeld dat “nieuwe regels gestapeld worden op net ingevoerde regels” en is, daags na de invoering van de AVG nog helemaal niet duidelijk wat deze verordening betekent voor ondernemers. Daarbij geven de brancheorganisaties aan dat ondernemers flink in de buidel moeten tasten om te kunnen voldoen aan de huidige reglementen, en is het “prettig als het kabinet tenminste in kaart brengt wat de gevolgen van een nieuwe wet voor mkb-bedrijven zijn.”

Digitaliseringsstrategie

Ook botst de huidige insteek van het kabinet volgens de brancheorganisaties met de eigen ambities van de overheid. De onlangs gepubliceerde digitaliseringsstrategie spreekt de ambitie uit om digitaal koploper van Europa te worden, en volgens de brancheorganisaties werkt de snelheid waarmee het kabinet de onderhandelingen over de Europese wetgeving wil voeren niet in het voordeel van de kwaliteit van de in te voeren wet. Dit alles zou weer een negatieve impact op het Nederlandse bedrijfsleven en de innovatie hebben, wat de ambities in de digitaliseringsstrategie weer tegen zou werken. 

Haastige spoed

Ook Kamerlid Wörsdörfer geeft in zijn motie aan bedenkingen te hebben bij de snelheid waarmee het kabinet de onderhandelingen over de ePrivacy-verordening wil doorvoeren, de effecten hiervan op het mkb en de gevolgen voor de ambities uit de digitaliseringsstrategie. 

Zo luidt de tekst in de motie “overwegende dat het kabinet in de Nederlandse Digitaliseringstrategie expliciet de ambitie heeft opgenomen om een goede aansluiting te vinden tussen de ePrivacy Verordening en de AVG; verzoekt de regering artikelsgewijs de samenloop en overlap van ePrivacy en de AVG nader inzichtelijk te maken, voorts ter voorkoming van schade voor het Nederlandse mkb een mkb-toets voor ePrivacy uit te voeren, de Kamer over beide zaken op de hoogte te brengen, tevens de uitkomsten te betrekken bij verdere onderhandelingen over de ePrivacy Verordening en tot die tijd geen onomkeerbare stappen te zetten in de Europese Raden en Werkgroepen en aldaar niet langer aan te dringen op spoedige aanname van deze verordening.”

'Innovatieve mkb beschermen'

De Staatssecretaris heeft de motie volgens Kamerlid Wörsdörfer eerder ontraden omdat dit een wijziging zou betekenen ten opzichte van de eerder door Nederland ingezette lijn. Daarnaast zou de Staatssecretaris de problemen voor het mkb niet als zodanig inschatten. Volgens de brancheorganisaties is zowel de burger als het bedrijfsleven gebaat bij overzichtelijke en werkbare regels voor het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. De organisaties besluiten hun opinie met een oproep aan de Staatssecretaris. “Om haar eigen innovatieve mkb te beschermen zou de staatssecretaris de EU tot kalmte en zorgvuldigheid moeten manen in plaats van haast.” 

Dinsdag 2 oktober wordt er over de ingediende motie gestemd.  
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in