Zorg om baan houdt aan

15 januari 2010
Iets minder dan een op de drie IT’ers heeft goede voornemens voor 2010 op professioneel gebied. Maar liefst 68 procent zegt hier niet aan te doen. Vorig jaar gaf 73 procent nog aan niet te doen aan goede voornemens, dus blijkbaar heeft de verslechterde arbeidsmarkt wel invloed gehad. Dat blijkt uit een enquête, die 391 abonnees van de nieuwsbrief van Automatisering Gids hebben ingevuld.

De genoemde goede voornemens variëren van ‘meer voor mezelf opkomen’, tot ‘eindelijk de opleiding volgen die ik al langer op mijn lijstje heb staan’ en van ‘meer salaris vragen’ tot ‘nooit meer naar mijn baas luisteren’.

Terwijl het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht dat de IT-arbeidsmarkt de komende vijf jaar niet op of boven het niveau van 2008 komt, denkt de ‘doorsnee-IT’er’ hier over het algemeen iets positiever over. Slechts 15 procent van de respondenten ziet de verwachtingen voor de IT-arbeidsmarkt even somber in als het ROA, de meerderheid (57 procent) vindt de gestelde periode van vijf jaar wel heel erg lang, al denkt deze groep wel dat herstel nog wel even op zich laat wachten. Nog eens 29 procent verwacht dat er binnen de kortste keren weer een ‘vreselijk tekort’ is aan IT’ers.

De beschrijvingen van de respondenten van de eigen kansen op de arbeidsmarkt lopen sterk uiteen. Een aanzienlijk deel ziet het somber in en kiest voor benamingen als ‘onzeker’, ‘stabiel, maar niet groeiend’, ‘geen eitje om iets nieuws te vinden’ en ‘matig, want ik ben een vijftigplusser’.

“Mijn situatie kan beter. Het bedrijf heeft mij nodig, maar financieel gaat het niet fantastisch. Als het bedrijf blijft bestaan is er geen probleem, anders moet ik op zoek naar een andere baan. In dat geval zijn mijn kansen redelijk”, reageert een van de ondervraagden.

Een ander zegt: “Ik heb weinig kans. Enthousiasme voor meerwaarde ICT neemt af: te ingewikkeld, te veel afhankelijkheden, te veel ICT-gestuurd, te weinig vanuit gebruikersorganisatie gedreven ontwikkeling. Tegelijkertijd overspannen verwachtingen bij gebruikers.”

Maar er zijn er ook die hun kansen rooskleuriger inschatten: “Mijn situatie is zeer gunstig: ik heb een geweldig pakket aan kennis en ervaring en merk dat hier vraag naar is en blijft. Mijn leeftijd geeft ook stabiliteit”, aldus een van hen.

Een pasafgestudeerde is ‘gematigd positief’: “‘Als starter zijnde is het waarschijnlijk lastig om een nieuwe baan te vinden, maar ik werk in een niche die zich al een paar jaar goed aan het ontwikkelen is, en de verwachting is dat dat niet verandert in 2010.”

Er is zelfs een respondent die zelf ontslag heeft genomen per 1 december 2009. “Ik kijk begin volgend jaar eens rustig of er wat voor me is. Maak me weinig zorgen. Misschien dat het wat langer dan normaal zal duren iets te vinden.”

Uit de enquête blijkt verder dat maar liefst 20 procent van de respondenten bang is dat zijn of haar baan dit jaar verdwijnt. Overigens wordt de outsourcingstrend lang niet altijd aangewezen als de reden hiervoor; ‘slechts’ 5 procent denkt dat zijn baan op korte termijn geoutsourcet wordt. 14 procent van de respondenten zat in 2009 (deels) zonder werk. Nog eens 15 procent zat vorig jaar een periode op de bank, terwijl dit een jaar geleden nog maar 5 procent was.

De onzekere economische tijden zorgen ervoor dat weinig IT-professionals van plan zijn dit jaar van baan te veranderen. Slechts 14 procent zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en 7 procent zegt gedwongen uit te moeten kijken naar iets anders, omdat hij is/wordt ontslagen. In 2008 zei nog 28 procent plannen te hebben om te switchen. 6 procent van de respondenten gaat dit jaar het ICT-vak de rug toekeren, terwijl dit een jaar terug nog 10 procent was.

30 procent van de ondervraagden zegt dit jaar extra inspanningen te leveren om hun baan te behouden. De populairste maatregel is je meer richten op activiteiten die vooral goed zichtbaar zijn voor de gebruikers binnen de organisatie (12 procent), gevolgd door activiteiten die vooral goed zichtbaar zijn voor de baas (8 procent) en extra taken op je nemen (8 procent) en harder werken/meer uren maken (2 procent). Overigens zegt 24 procent niet harder te kunnen werken dan nu al het geval is.

Een leidinggevende positie vervullen is nog altijd een veelgenoemde ambitie. 20 procent van de ondervraagde IT-professionals heeft voor dit jaar plannen in die richting, tegen 14 procent vorig jaar. Ook voor jezelf beginnen is een veelgehoorde droom. 6 procent heeft concrete plannen in 2010 die stap te wagen; 14 procent zou wel willen, maar vindt de timing niet goed en wacht op een gunstiger economisch klimaat. Overigens werkt 17 procent van de respondenten al als zzp’er en het merendeel heeft hier geen spijt van. Slechts een klein aantal overweegt een terugkeer in loondienst, de rest verafschuwt dit idee.

Zei vorig jaar nog 27 procent geen opleidingsplannen te hebben voor het nieuwe jaar, dit jaar is dat aandeel geslonken tot 18 procent. Overigens vraagt een deel van de respondenten met opleidingsplannen zich wel af of zijn werkgever akkoord gaat met die plannen, gezien de krimpende opleidingsbudgetten. 18 procent van de respondenten met opleidingsplannen zegt desnoods zelf op te draaien voor de kosten.

De ondervraagden willen zich voornamelijk (verder) bekwamen in managementvaardigheden, coaching en soft skills en op IT-gebied zijn security, web development, business intelligence, servicemanagement, ITIL, Oracle en Microsoft SQL en virtualisatie ‘hot’.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.