Innovatie & Strategie

Security
gezondheidszorg

Zorg bereidt zich voor op ransomwarebetaling

Zorg wakkergeschud door ransomware: 41% heeft plan paraat voor losgeldbetaling.

9 mei 2019

Zorginstellingen in de Benelux, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten menen dat ze nu in staat zijn om adequaat te reageren op een cyberaanval. Dit zelfvertrouwen komt niet alleen voort uit ICT-maatregelen, maar ook uit het opstellen van plannen om afpersers te betalen. Een forse 41 procent van de zorginstellingen in de Benelux heeft een plan paraat om bij een ransomware-aanval losgeld te kunnen betalen, blijkt uit onderzoek.

De beruchte ransomware WannaCry heeft in 2017 wereldwijd bedrijven en organisaties lamgelegd, waaronder ook 15 ziekenhuizen in Nederland. In reactie zijn ICT-investeringen gepleegd, zijn securityniveaus verhoogd, én zijn er losgeldvoorzieningen getroffen. Dit blijkt nu uit een marktmeting die securityleverancier Infoblox heeft laten uitvoeren in de Benelux, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Een bescheiden 606 IT-professionals in de gezondheidszorg in die gebieden (grofweg 150 per regio) hebben hun medewerking verleend aan het onderzoek dat Censuswide in februari heeft uitgevoerd.

Betalingsbereidheid

De digitale transformatie van de zorgsector draagt bij aan verbeterde efficiëntie en kwaliteit van de zorg, zo stelt Infoblox. Tegelijkertijd brengt dit een verhoogd risico op - en grotere impact van - cyberaanvallen met zich mee, zoals de WannaCry-aanvallen in mei 2017 al pijnlijk duidelijk hebben gemaakt. IT-professionals in de zorg zijn bevraagd over de staat van hun cybersecurity ten opzichte van twee jaar geleden. Daaruit komt naar voren dat zorginstellingen er vertrouwen in hebben dat ze adequaat kunnen reageren op een aanval.

Dit dankzij verhoogde investeringen in cybersecurity en IT, maar daarnaast heeft 41% van de zorginstellingen in de Benelux een plan opgesteld voor de betaling van losgeld bij een ransomware-aanval. Martin van Son, directeur Noord-Europa bij Infoblox, was aanvankelijk wel verbaasd over de bereidheid van zorginstellingen om afpersers te betalen, geeft hij aan tegenover AG Connect. "Echter als aller-allerlaatste redmiddel is het begrijpelijk."

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!