Beheer

Security
patch

Zoom zet record neer voor groot gat op oud Windows

Patch voor kritieke kwetsbaarheid in recordtempo gemaakt.

© Pixabay CC0 Public Domain
13 juli 2020

Patch voor kritieke kwetsbaarheid in recordtempo gemaakt.

Zoom heeft een groot beveiligingsgat dat afgelopen week is gemeld en geopenbaard binnen enkele dagen al voorzien van een patch. Niet alle gebruikers van de bekende videobelsoftware zijn geraakt: de 0-day kwetsbaarheid waarmee computers ongemerkt zijn over te nemen, zit in Zoom op Windows 7. Daarbij zijn ook gebruikers kwetsbaar die Microsoft betalen voor uitgebreide support, voorbij de vervaldatum van die eervorige Windows-versie.

Terwijl de ondersteuning voor Windows 7 in januari dit jaar is komen te vervallen, zijn er wereldwijd nog diverse gebruikers van die oudere Windows-versie. Grote organisaties zoals ook overheden bevinden zich onder die 'Windows-plakkers'. Zij kunnen bij Microsoft een apart supportcontract afsluiten waarbij ze tegen betaling nog updates krijgen, voor beveiligingsproblemen van serieuze aard. Het gat in Zoom is er eentje van kritieke aard: aanvallers kunnen daarlangs eigen code uitvoeren op oudere Windows-versies.

Nog updaten

Videobel-aanbieder Zoom heeft de fix voor deze kwetsbaarheid in zeer kort tijdsbestek ontwikkeld. De fix voor het deze week gemelde gat is zaterdagochtend uitgebracht, zo meldt de softwaremaker aan DailyDot. De nieuwste versie 5.1.3 van de Zoom-client voor Windows is niet langer kwetsbaar. Gebruikers moeten die bijgewerkte software wel downloaden en installeren om beschermd te zijn. De officieel nu gepatchte kwetsbaarheid maakt zogeheten RCE-aanvallen (remote code execution) mogelijk.

Kwaadwillenden kunnen eigen code uitvoeren op kwetsbare computers (dus met Zoom van vóór zaterdag, draaiend op Windows 7 of ouder) door eindgebruikers een reguliere handeling te laten uitvoeren, zoals het openen van een document. Dit meldt beveiligingsbedrijf ACROS Security, dat is getipt door de ontdekker van dit gat. Vervolgens is Zoom geïnformeerd door ACROS, die daarbij ook eigen proof-of-concept code heeft aangeleverd. De beveiligingsleverancier heeft zijn klanten bescherming geboden middels zogeheten micropatches voor zijn 0patch-platform.

ACROS demonstreert het hacken van Windows 7 via de Zoom-kwetsbaarheid:

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.