Beheer

Infrastructuur
iPhone

Zo veranderde de iPhone het bedrijfsleven

Apple introduceerde de iPhone vooral voor de consument, maar bracht ook veel verandering binnen bedrijven

© CC0 Public Domain,  AJEL
29 juni 2017

Apple introduceerde de iPhone vooral voor de consument, maar bracht ook veel verandering binnen bedrijven

Hoewel Steve Jobs het zakelijk gebruik van de iPhone - zeker bij de introductie - niet hoog op de prioriteitenlijst had staan, legde deze smartphone wel de basis voor een aardverschuiving in het bedrijfsleven.

Vandaag is het tien jaar geleden dat Steve Jobs de iPhone introduceerde. Met apps voor gebruik in de persoonlijke omgeving en een gelikte vormgeving, was het vooral een hebbeding. Al snel bleek dat de consument de telefoon ook op het werk wilde gebruiken.

BYOD

Dat was het begin van het Bring Your Own Device-beleid. Bedrijven stopten in grote getale met het verstrekken van bedrijfstelefoons aan werknemers. Die gebruikten liever een smartphone van eigen keuze. In plaats van de hardware te geven, starten bedrijven met het verstrekken van een vergoeding voor het gebruik van de privé-smartphone. In veel gevallen werd dat een iPhone, omdat het hoger management ook een Apple-smartphone of tablet hadden.

Beveiliging

De Bring Your Own Device trend werd mede mogelijk gemaakt door de relatief veilige opzet van de iPhone. Lange tijd had BlackBerry het marktleiderschap in voor het bedrijfsleven geschikte telefoons waar ook mee kon worden gemaild. De iPhone nam die rol steeds meer over.

App Store

Bij Apple nam de online softwarewinkel een hoge vlucht. Het bedrijf zelfs zette er zijn applicaties in en verplichtte ook derden om hun apps voor de iPhone te vermarkten via de App Store. Verschillende andere producenten hebben die strategie overgenomen en ook het bedrijfsleven ontdekte de App Store voor hun eigen applicaties. In sommige gevallen richtten ging bedrijven zelfs hun eigen App Stores in om een selecte groep bedrijfsapplicaties aan hun werknemers aan te bieden.

Internet of Things

Met de apps kwamen ook toepassingen op de smartphone waarmee zaken in huis waren aan te sturen. Aanvankelijk ging het vooral om muziek die ook op andere apparatuur in huis kon worden afgespeeld. Maar vervolgens kwamen daar het bekijken van de baby- en beveiligingscamera bij en het aansturen van verlichting en temperatuurregulering.

Nieuwe bedrijfsmodellen

De mogelijkheid apps te vervaardigen voor de App Store heeft een heel nieuwe generatie ontwikkelaars gecreëerd. Apple beweert zelfs goed te zijn voor alleen al in de VS 2 miljoen banen in app-ontwikkeling, maar ook in de distributieketen, de winkels en de productie van de iPhone. Met de apps zijn nieuwe bedrijfsmodellen die weer leiden tot digitale transformatie.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.