Loopbaan

Carriere
Zo schoolt NN samen met de HvA een deel van de werknemers om tot IT’er

Zo schoolt NN samen met de HvA bepaalde werknemers om tot IT’er

Personeel op verdwijnende functies krijgt de mogelijkheid over te stappen naar IT.

21 februari 2020

Bijna elke organisatie kent het probleem: omdat er wordt gedigitaliseerd, zijn er meer IT’ers nodig, terwijl digitalisering ook betekent dat banen van mensen vervallen. Financieel dienstverlener Nationale-Nederlanden zag die discrepantie ook. Met het omscholingsproject Make IT Work van de Hogeschool van Amsterdam schoolt het bedrijf nu ervaren werknemers om naar IT’er.

Het idee kwam bij IT-manager Hidde Wartena toen tijdens een reorganisatietraject een deel van de werknemers van Nationale-Nederlanden werd bijgepraat over nieuwe baanmogelijkheden. “Verschillende organisaties gaven presentaties over wat de markt biedt. De politie kwam, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en Make IT Work.” Het idee was dat werknemers die mogelijk boventallig worden, buiten het bedrijf ander werk konden gaan doen, eventueel als IT’er. Wartena: “Ik realiseerde me dat het eigenlijk best gek is dat we een behoorlijke krapte hebben bij IT, collega’s informatie geven over het omscholen naar IT’er en ze vervolgens elders aan de slag laten gaan in de IT. Terwijl deze werknemers, met al hun ervaring, nog veel toegevoegde waarde kunnen leveren voor Nationale-Nederlanden.” Hij besloot daarom om een medewerker die zich aanmeldde voor het Make IT Work-project aan te nemen voor zijn eigen team.

Ook uit andere delen van de organisatie kwam de vraag of boventallige werknemers van betekenis konden zijn voor de IT-afdeling, zegt Jeroen Bakker, voorheen IT-manager, nu changemanager van het programma Workforce Transformation. Dit programma heeft tot doel toe te werken naar een fit voor de toekomstige IT workforce. Zo wil NN een eigen engineeringcultuur creëren waarin enthousiaste IT’ers zich thuis voelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!