Development

Cloud
kubernetes

Zo run je apps op de Google- en Facebook-manier

Na de efficiency van containers zelf, komt er nu ook geautomatiseerd beheer voor ze.

31 maart 2017

Na de efficiency van containers zelf, komt er nu ook geautomatiseerd beheer voor ze.

Containers zijn het lichtgewicht alternatief voor virtual machines. Applicaties hebben geen eigen besturingssysteem nodig om toch onafhankelijk van elkaar te kunnen draaien in een gevirtualiseerde omgeving. Containers kunnen ook makkelijk van de ene naar de andere cloud verhuizen. Ze zijn dan ook het antwoord op de behoefte aan flexibiliteit en schaalbaarheid bij bedrijven die een agile manier van werken omarmen. 

Het probleem tot nog toe is dat voor het beheer van containers nog al wat technische kennis en handmatige acties nodig zijn. Voor het gebruik van enkele containers nog niet zo'n probleem, maar wanneer het er meer dan 5 worden gaat het al snel knellen. "Je ziet dat containers nu vooral worden gebruikt door heel kleine technische startersbedrijven of juist door de hele grote webbedrijven als Google, Facebook, Netflix, Yelp en Uber die zich kunnen veroorloven veel te investeren in technisch gespecialiseerd personeel", zegt Patrick Chanezon, lid van de technische staf van Docker. AG Connect sprak hem in de zijlijn van de NativeCloudCon en KubeCon in Berlijn deze week.

Beheer automatiseren

De genoemde webgiganten bouwden zelf gereedschap om het beheerprobleem aan te pakken. Die software vormt nu de basis voor de 'orchestration tools' die het voor veel meer bedrijven makkelijk maken grotere hoeveelheden containers te beheren. Google legde bijvoorbeeld zo de basis voor Kubernetes en stelde de code van dit gereedschap beschikbaar als open source software. Het voordeel is dat - net als met containers gebeurde - de ontwikkeling in de open source gemeenschap razend snel gaat. Aan de projecten werken makkelijk duizend ontwikkelaars.

De aandacht voor containers en hun 'orchestratie' is dan ook enorm, getuige een volledig uitverkochte conferentie rond dit fenomeen, georganiseerd door de Cloud Native Computing Foundation (CNCF), onderdeel van de Linux Foundation.

Verwarring en eenheid

Maar er is ook nog erg veel verwarring, bijvoorbeeld over de beveiliging van de open source kern. Verder zijn er de verschillende bloedgroepen in het orchestratiegereedschap met ieder hun eigen achtergrond.

  • Zo is Kubernetes nu een project onder de vleugels van CNCF.
  • Docker heeft van oudsher ook zijn eigen orchestratietools die standaard bij Docker worden geleverd. Chanezon kondigde overigens tijdens de conferentie aan dat Docker dit gereedschap nu ook heeft losgeweekt van de eigen containers en als open source project heeft ondergebracht bij de CNCF als standalone runtime tool met de naam Containerd.
  • Maar dan is er ook nog Mesos, een initiatief van de Apache Foundation, doorontwikkeld voor containers vanuit de Big Data-Hadoop-wereld.

Tussen deze initiatieven is een levendige kennisuitwisseling getuige de bijdragen van de verschillende partijen aan een conferentie als KubCon. De verklaring is dat allen baat hebben bij het ontwikkelen van een goede architectuur, een stabiele kern en een markt. Ook wisselen de technisch specialisten regelmatig van werkgever binnen het wereldje zodat de beste ideeën vanzelf overal landen.

Concurrentie draait om toegevoegde services

De concurrentie begint waar waar het gaat om commerciële services rondom de open source kern. Partijen als Red Hat, CoreOS, Docker en Mesosphere hebben allemaal een eigen dienstverlening die bedrijven het 'gedoe' uit handen nemen bijvoorbeeld rond installatie, en zaken als beveiliging goed regelen. Daar ontbreken echter ook de standaarden. "Als je als organisatie begint met een van de stromingen zit je er behoorlijk aan vast", concludeert Frederic Lardinois van TechCrunch. Of dat echt een groot probleem is, is de vraag. Lardinois: "10 jaar geleden gold dezelfde situatie voor VMware."

Olifanten en mieren

Er blijkt dan ook al genoeg interesse voor de nieuwe ontwikkeling, ook bij grote bedrijven, vertelt Thomas Weber VP AppAgile (PaaS en Big Data) van T-Systems. "We hebben nu zo'n 20 klanten in Duitsland. Enkele bedrijven in de auto-industrie bijvoorbeeld die op deze manier hun legacy willen aanpakken." Dat blijkt niet altijd eenvoudig. "Het is lastig olifanten te verplaatsen naar de wereld van mieren", vult Markus Brunne, Head of Standardization bij Swisscom, Weber aan om duidelijk te maken dat starten met legacy doorgaans niet een voor de hand liggende route is bij de introductie van containers. Veel bedrijven steken liever hun teen in het water met nieuwe projecten.

De containers sluiten door hun flexibiliteit goed aan bij een agile manier van werken. Weber geeft een voorbeeld uit de praktijk bij een klant die vorig jaar een mobiele game wilde uitproberen. Er werd van uitgegaan dat het eerste jaar 50.000 mensen de game wilden spelen. Binnen enkele maanden zat dat aantal op een miljoen en nu al op 4 miljoen. "Wij waren dus heel blij met de schaalbaarheid die Kubernetes mogelijk maakt". 

Next big thing

"Kubernetes is de next big thing", zegt Jim Walker, marketing directeur van CoreOS. Dit jonge bedrijf is naast Red Hat één van de belangrijke mede-ontwikkelaars van Kubernetes die een eigen schil rond het orchestratiegereedschap aanbiedt. "Virtual machines maakten flexibiliteit en schaalvoordeel mogelijk. Maar dit wordt echt een paradigmaverschuiving. De groeicurve begint nu. Dat zie je aan de enorme belangstelling bij bedrijven voor gratis testversies." Walker zegt nu in Europa inmiddels enkele tientallen klanten te hebben, en met nog veel meer in gesprek te zijn. Ticketmaster en BMW zijn twee voorbeelden. Hij richt zich vooral op grote bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van hun cloudstrategie. "Dit soort ontwikkelingen beginnen vaak bij de enterprises die de trend zetten. Maar als zich kleinere bedrijven interesse hebben gaan we graag met ze in gesprek."

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.