Beheer

IT beheer
Digitale dreiging

Zo minimaliseer je de kans op ransomware

Het gevaar van ransomware is niet te elimineren, maar wel terug te dringen.

© Pixabay CC0
19 juli 2016

In Weert konden ze de typemachines nog uit de kast ­halen, toen malware de bestanden op de computers van de ­gemeente in 2012 versleutelde. Ziekenhuizen lagen onlangs soms dagenlang plat na infectie met ransomware. Hoe voorkom je dat jouw organisatie het volgende slachtoffer wordt?

Ransomware is een chantagemethode via internet door middel van malware. Er zijn grofweg te typen te onderscheiden: scareware en lockers. Bij scareware verschijnt door middel van een social engineeringaanval een aankondiging van een boete op het scherm die van een officiële instantie lijkt te komen. Meestal wordt het slachtoffer er van beticht porno te hebben bekeken.
Vaker is er sprake van een locker, waarbij bestanden, systeem kernels of een master boot record versleuteld worden. Het slachtoffer kan de sleutel kopen voor een relatief laag losgeld. Zeker de helft doet dat ook, maar hoe wijs is dat? Want afgezien van het feit dat het niet zeker is of het slachtoffer dan ook de sleutel krijgt om zijn gegevens weer vrij te krijgen, houdt betalen de ransomwarepraktijken in stand. Zo blijft dit immers lonen.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!