Management

Datamanagement
Grip op data

Zo krijg je meer grip op je data

Datamanagement en data governance implementeer je stap voor stap.

© Marc Kolle
10 oktober 2022

Grip hebben op data is van groot belang om echt waarde uit die data te kunnen halen. En grip op data vereist datamanagement èn data governance. De organisatie daarop inrichten lijkt niet eenvoudig. Het kan echter wel degelijk snel, volgens Christian Verhagen en Ronald Baan.

Data zijn een asset, maar worden maar zelden als zodanig behandeld. De waarde die data voor de organisatie hebben, blijft daardoor latent. Om waarde te halen uit data moeten die data ontsloten, gedeeld en gebruikt kunnen worden. En dat is waar het nu vaak complex wordt. Veel dataprojecten lopen nu uit op teleurstelling en frustratie doordat de data niet op orde zijn. De kwaliteit is onvoldoende of data zijn simpelweg niet te vinden. Daarbij is niet duidelijk wie eigenaar is van de data en lukt het niet om data te delen met anderen. Datamanagement wordt daarom steeds belangrijker.

Grip op data

Met ‘grip op data’ bedoelen we dat je zodanig met data omgaat dat er niets fout kan gaan. Het is dus defensief ingestoken om problemen in processen en met regelgevers te voorkomen. ‘Waardecreatie met data’ gaat juist over het anders inzetten van data om zo voordelen te behalen, sneller te kunnen werken, meer inzichten te vergaren en daar op in te spelen. Hierbij worden de voordelen en de risico’s tegen elkaar afgewogen. Dit noemen we ook wel offensief gebruik van de mogelijkheden van data.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!