Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
testen

Zo kom je van kwaliteit toetsen naar voorspellen

Artificial intelligence maakt het verschil

10 oktober 2019

Testen nadat een applicatie of website is opgeleverd is niet alleen zeer laat, maar ook kostbaar en tijdrovend als er hersteld moet worden. De kwaliteit van een product kan beter voorspeld dan achteraf getoetst worden, vindt Tom van de Ven. AI maakt volgens hem geavanceerd voorspellen van kwaliteit mogelijk. 

Testen moet verschuiven van toetsen naar voorspellen. Uiteraard is de kwaliteit van een digitaal product van groot belang voordat het losgelaten wordt in de markt. Maar eindeloos blijven testen is allang geen optie meer. Met de grote hoeveelheden digitale producten die nu beschikbaar komen, zegt al meer dan 30% van de IT-managers dat de kosten voor kwaliteitszorg en testen tot een onverantwoord hoog niveau zijn gestegen. Inmiddels is ook voldoende kunstmatige intelligentie voorhanden die kwaliteit voorspelt in plaats van toetst.

In het huidige digitale tijdperk worden enorm veel data verzameld. Niet alleen omdat steeds meer acties gedigitaliseerd zijn, ook omdat dataopslag relatief goedkoop is. Een auto bijvoorbeeld is tegenwoordig vooral een rijdende databank. Die gegevens bieden al veel inzichten in wat wel of niet getest hoeft te worden. Tot voor kort werden testgevallen bedacht en losgelaten op producten nadat de applicatie, de website of die auto volledig geproduceerd en wel het daglicht zagen. Deze reactieve manier van testen is rijkelijk laat om ernstige fouten te vinden. Herstel kost veel tijd en geld. Met de inzet van gegevens van bestaande producten is volop relevante kennis aanwezig om bijvoorbeeld te weten hoe een bepaalde app op de mobiele telefoon wordt gebruikt. Zoals de les dat sommige fouten ontstaan zodra een specifieke toetsencombinatie wordt gemaakt. Het monitoren van bestaande situaties geeft dus al veel meer inzicht in wat wel of niet te testen. Fouten vinden wel in theorie plaats. Uiteraard alleen nog steeds wanneer de fouten ook werkelijk zijn opgetreden. Daarmee is het eigenlijk nog steeds te laat om een fout te voorkomen. Bovendien wordt de fout in een relatief laat stadium gesignaleerd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!