Loopbaan

Carriere
Student

Zo houd je IT-studenten bij de (digitale) les

Alleen vakkennis spuien werkt niet

© CC0- Pixabay License StartuoStockPhoto's
29 oktober 2020

Een harde kern van IT-docenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs prefereert technologie boven de leerbehoeften van hun studenten[1]. Nu door de coronacrisis het onderwijs volledig is gedigitaliseerd, worden de basisvoorwaarden voor studenten om tot effectief en plezierig leren te komen nog verder gemarginaliseerd. Studenten haken af wanneer ze niet worden gezien, gehoord en begrepen. Ze blijven weg bij onlinelessen waarin ze naar monologen moeten luisteren en nauwelijks geactiveerd worden om zelf te leren. IT-docenten die hun vakinhoudelijke en technologische kennis op peil hebben, menen vaak dat ze verder weinig nodig hebben om adequaat onderwijs te verzorgen. Niets is minder waar, vindt Anne van Brussel.

Andere kanten van docentschap

Het type IT-docent waarover studenten klagen, benadert het docentschap het liefst vanuit zijn of haar vakinhoudelijke en technologische bekwaamheid. Dat is de veilige zone waarin IT-vakgenoten elkaar bewieroken en elkaar bevestigen. Het klinkt logisch dat je als programmeur en softwarespecialist je vakinhoudelijke bekwaamheid op nummer één zet. Het is echter niet logisch dat je in de rol van IT-docent de beide andere componenten van IT-docentschap nauwelijks in praktijk brengt. Professioneel IT-docentschap bestaat namelijk uit drie competenties: vakinhoudelijk en technologisch bekwaam, pedagogisch bekwaam en vakdidactisch bekwaam (figuur 1).

Vakbekwaam model

Figuur 1: Bekwaamheden van een docent

Vooral de pedagogische component voelt voor deze groep IT-docenten ongemakkelijk. Het woord 'pedagogiek' roept associaties op met de kleuterschool. En het veelgehoorde argument is dan dat “we jongvolwassenen niet moeten pamperen”. Nee, studenten hoeven inderdaad geen luier meer om, maar ze willen wel een docent die hun vragen serieus neemt en hen begeleidt bij hun persoonlijke ontwikkelproces als IT'er.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!