Beheer

Security
ransomware

Zo hou je ransomware weg van je smartphone

Cybercriminelen proberen ook smartphones te besmetten met ransomware. Wat kun je hier tegen doen?

5 juli 2017

Cybercriminelen proberen ook smartphones te besmetten met ransomware. Wat kun je hier tegen doen?

Vorige week beschreef AG Connect hoe je het venijnige virus eenvoudig buiten de deur kan houden op je pc. Maar hoe doe je dat op je smartphone?

Uit onderzoek van Bitdefender blijkt dat gebruikers van smarthphones veelvuldig slachtoffer zijn van ransomware. Vorige week hebben we nog gezien wat voor desastreuze gevolgen dat kan hebben na NotPetya. Wereldwijd werden er bedrijven en overheden getroffen en de Rotterdamse Haven kwam voor een groot deel stil te liggen.

Overigens was NotPetya achteraf gezien geen echte ransomware: uiteindelijk bleek namelijk dat geld innen niet het doel was van de aanvallers. Het e-mailadres waarmee ze communiceerden was na een paar uur al geblokkeerd en het ontgrendelen van de bestanden werd dus onmogelijk. Het virus versleutelde ook geen bestanden, maar wiste ze van de harde schijf. Wel was het de bedoeling snel zo veel mogelijk impact en schade te veroorzaken.

Slim gijzelobject

Maar Ransomware wordt al lang niet meer alleen gebruikt om bestanden op computers te vergrendelen. Ook smartphone-bezitters moeten op hun hoede zijn. De toestellen bevatten vaak veel persoonlijke gegevens, zoals foto’s, contacten, video’s en bankgegevens. Bovendien zijn de bezitters er vaak erg aan gehecht, waardoor het voor kwaadwillenden een slim object is om te gijzelen.

Over het algemeen krijgen toestellen die draaien op Android minder vaak updates en worden ze niet zo lang ondersteund zoals bij iOS. Apple brengt regelmatig updates uit en gebruikers installeren die over het algemeen snel. Oudere toestellen worden lang ondersteund. Voor criminelen is het daardoor lastig om ze aan te vallen.

Ransomware komt op smartphones terecht door geïnfecteerde APK-bestanden. Deze kunnen buiten de Playstore op een Android-toestel terecht komen, maar er zijn ook gevallen bekend van malware-infecties die via de Playstore op het toestel kwamen. Bij iOS is dat niet het geval.

Er zijn drie vormen van ransomware. De agressiefste gijzelt het hele toestel, maar er zijn ook versies die alleen bepaalde persoonlijke bestanden versleutelen. Het virus zoekt dan alle pdf-, AVI-, xls- en jpg-bestanden en versleutelt ze. Er is ook nog een variant die dreigt de boel te beschadigen als er geen geld wordt betaald, maar doet dat niet.

5 tips

UnitedConsumers, het consumentencollectief voor Nederland, heeft tips verzameld voor smartphone-gebruikers om problemen met ransomware te voorkomen en/of te bestrijden.

  1. Reageer niet op spamberichten.
    Het klinkt als een open deur, maar cybercriminelen worden steeds handiger in het versturen en opstellen van mails die amper van echt zijn te onderscheiden. Banken versturen bijvoorbeeld nooit zomaar e-mails, kijk daarom goed naar de afzender. Vaak is het daar al te zien als er iets niet klopt. Klik nooit op een link in een spambericht en open ook geen bijlagen, beter nog open deze berichten niet! Verwijder ze en markeer ze als spam.
  2. Bezoek geen verdachte websites of apps.
    En download ook niet zomaar iets. Tal van websites beloven u gratis software en muziek, maar dan illegaal. Het is vaak lokaas om uw computer te infecteren. Download ook geen apps die niet uit de appstore komen. En lees in de Playstore voor de zekerheid reviews van een app, aangezien het weleens voorkomt dat er apps met malware in de Playstore staan.
  3. Zorg dat uw apps up-to-date zijn. En dan vooral de apps met persoonlijke (bank)gegevens of apps waarbij u automatisch bent ingelogd zoals Whatsapp en Facebook. Houd de bescherming altijd up-to-date, want anders worden de meest nieuwe gevaren niet herkend.
  4. Maak regelmatig back-ups. Ransomware is heel erg moeilijk te verwijderen, als dat al lukt. Zelfs als u het eraf krijgt, zijn bestanden vaak gewoon kwijt. Maak daarom eens in de zoveel tijd een back-up. Dit kunt u automatisch instellen via een externe harde schijf of de cloud.
  5. Zorg dat uw besturingssysteem is bijgewerkt. Mochten er nieuwe virussen rond gaan, dan is uw toestel daar altijd tegen beschermd.

United Consumers geeft op een speciale website nog meer praktische informatie en tips om ransomware te voorkomen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 08 juli 2017 09:14

"Zorg dat uw besturingssysteem is bijgewerkt."  bij Android? Toen ik het las moest ik toch even hartelijk lachen. Is dat nou juist niet een van de grootste kritiekpunten bij Android-apparaat apparaten?  Dat fabrikanten niet of nauwelijks updates uitbrengen en dat op 80% van alle Android-apparaten een verouderde versie van het OS draaien? 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.