Loopbaan

Carriere
Vrouwen in ICT

Zo haal en houd je meer vrouwelijke ICT'ers binnen

Oók aan de top

© Shutterstock,  metamorworks
18 mei 2021

Het aantal vrouwen dat in een ICT-functie werkt is al sinds jaar en dag bijzonder laag. In topfuncties binnen de ICT is het percentage vrouwen nog veel lager. Terwijl een groot deel van hen prima leidinggevende kwaliteiten bezit. Met een stappenplan kan de doorstroom naar managementfuncties voor vrouwen volgens Robert Vos fors verbeteren. 

Hoe ziet diversiteit er op dit moment uit in de bv ICT-Nederland? En dan hier even beperkt tot de diversiteit in man en vrouw. De stichting CA-ICT meldt op een totaal van 520.000 ICT’ers in Nederland 94.000 vrouwelijke ICT’ers (18%). Om deze onbalans op te heffen, nodigt de brancheorganisatie NLdigital, onder leiding van Lotte de Bruijn, meisjes en vrouwen uit om aan de slag te gaan in de ICT. En gelukkig, langzaam maar zeker stijgt het aantal meisjes dat zich aanmeldt voor een ICT-opleiding. Ook mijn 17-jarige kleindochter overweegt een carrière in de technologie. Mooi!

En hoe zit dat aan de top van de ICT-bedrijven? Dat verschilt. Er heerst … uh … diversiteit binnen de ICT-sector. Van Ordina, dat zich met zijn tweehoofdige leiding Jo Maes (CEO) en Joyce van Donk-van Wijnen voorbeeldig fiftyfifty presenteert, tot Centric, dat zich tot voor kort onder leiding van Gerard Sanderink presenteerde als een bedrijf van “mannen die geen vrouwen kunnen vinden”, om de woorden van Arjen Lubach aan te halen. En dan moet ik mijzelf meteen corrigeren: Sanderink lijkt ten aanzien van vrouwen een soort buitencategorie te zijn.

Voldoende ruimte

De vraag naar kundig ICT-personeel blijft onverminderd hoog. Er is meer dan voldoende ruimte voor meer vrouwen in de ICT. Dat hoeft geen man de kop te kosten. Integendeel. Ook zij worden er beter van door beter functionerende ICT-systemen en succesvollere ICT-projecten. Dát is de bottomline van inclusie en diversiteit. Een stappenplan kan de doorstroom van vrouwen naar de top – ook binnen ICT-bedrijven en ICT-afdelingen – bevorderen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!