Development

Infrastructuur
Tech.

Zo ga je van IT-afdeling naar IT-serviceplatform

Een multidynamische architectuur is noodzakelijk, maar hoe ziet die er eigenlijk uit?

© Pixabay. Pixabay.
25 augustus 2017

Organisaties werken samen in netwerken en worden digitaal werkende ecosystemen: digital enterprises. De klant laat zich niet langer leiden door de IT-serviceprovider of de IT-afdeling. Er is sprake van een kopersmarkt. De focus verschuift naar een klantvraag met een dynamisch en veranderlijk karakter. Een multidynamische architectuur is noodzakelijk. Hoe ziet die eruit?

Anders dan klassieke of bipolaire architectuurbenaderingen ons willen laten geloven is er sprake van een meervoudige variatie. De wereld is multidynamisch. De business- en informatiearchitectuur moeten recht doen aan dit gegeven. In twee eerdere artikelen voor Automatisering Gids (mei 2016) en AG-Connect (november 2016) hebben wij de kenmerken van een multidynamische architectuur beschreven. In dit artikel gaat het over de concretisering van de multidynamische benadering.

IT-afdeling met een servicecatalogus voldoet niet meer

Een ‘digital enterprise’ bestaat uit een ecosysteem van verschillende business-subsystemen, elk met zijn eigen toegevoegde waarde. Voor het ene business-subsysteem is grote variëteit, snelle veranderingen en losse besturing essentieel voor het bereiken van zijn doelen, terwijl het andere subsysteem beter eenvormig, stabiel en strak bestuurd kan worden. Er bestaan allerlei varianten tussenin. De eigen doelen, of toegevoegde waarde, zijn de rechtvaardiging voor een business-subsysteem om een unieke architectuur te hebben.

Een multidynamische architectuur en het ecosysteem bestaande uit subsystemen laten zich illustreren aan de hand van een auto. Doel van een auto is vervoeren van personen of goederen. Doel van een motor is leveren van vermogen. De architectuur van de motor kan daarom anders zijn dan die van de carrosserie. Een aantal kwaliteitseisen of kenmerken van de auto als ecosysteem, bijvoorbeeld op het gebied van prestaties, veiligheid of continuïteit, worden vertaald naar de subsystemen motor, carrosserie en andere onderdelen. ‘Onderhoudsarm’ als kenmerk van de auto betekent niet dat voor alle onderdelen dezelfde principes voor onderhoud gelden. De lagers in een motorblok worden met andere principes ontworpen en onderhouden dan die van de portieren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Inloggen

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!