Management

Infrastructuur
Het magazijn van Wehkamp

Zo brengt Wehkamp 99,5% van zijn retouren terug op voorraad

Alles draait om barcodes.

Het magazijn van Wehkamp © Wehkamp
29 maart 2023

De grootste aanvoer van spullen bij webwinkels komt vaak niet van leveranciers, maar van retour gestuurde spullen. Lang niet al die spullen worden weer opnieuw verkocht aan klanten: veel wordt weggegooid. Bij Wehkamp doen ze dat anders. 99,5% van de retouren komen gewoon weer terug in de voorraad. Tech speelt daar een onmisbare rol in.

Bijna iedereen stuurt wel eens een bestelling van een webwinkel terug. De kleur is toch niet mooi, de maat klopt niet of het apparaat blijkt kapot. Lang niet al die spullen komen terug in de voorraad van de webwinkels, ook niet als ze nog helemaal in orde zijn. In de EU alleen al zou er in 2022 zo’n €21,74 miljard aan retour gestuurde spullen vernietigd zijn, zo becijferden Zweedse onderzoekers begin dit jaar. De eenvoudige verklaring is dat het weggooien van spullen vaak goedkoper is dan het opnieuw verpakken en weer aan de voorraad toevoegen.

Toch is dat precies wat Wehkamp naar eigen zeggen wel doet. “Als we ervan uitgaan dat de klant een artikel met zorg heeft behandeld, blijft een retour gestuurd artikel gewoon een product dat we kunnen verkopen”, zegt Joris Nak, Product Owner Warehousing bij Wehkamp.

Bijna alles wat terugkomt, wordt dus gewoon weer opnieuw verkocht. Daar is een uitgebreid proces voor opgezet, dat begint met de klant die zijn pakket aanlevert bij DHL en eventueel wat informatie over de retour aanlevert bij Wehkamp via de app. Alle retouren komen vervolgens in grote vrachtwagens aan bij het magazijn, waar direct een eerste sortering gedaan wordt. “Dat doen we omdat we meerdere productgroepen kennen”, licht Nak toe. “Dus we sorteren op kleding, schoenen en non-fashion, zodat we onze tweede processtap over de verschillende gebieden heen kunnen verdelen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!