Loopbaan

Carriere
IT-onderwijs pabo's

Zo bereiden pabo’s zich voor op ICT in het basisonderwijs

IT-onderwijs moet vroeg beginnen, maar begint zelf bij onderwijzers. Wat doen onderwijsopleidingen aan IT-onderwijs?

© Curriculum.nu
22 oktober 2019

Digitale geletterdheid moet een nieuw gebied worden binnen de lesstof voor alle leerlingen in Nederland, zo ook op de basisschool. Dat is het advies van Curriculum.nu, dat in opdracht werkt van schoolbesturen en docentenvakbonden. Maar willen leraren deze vaardigheden overbrengen, dan moeten ze zelf ook digitaal geletterd zijn. Hoe bereiden de pabo’s zich hierop voor?

Volgens 51 procent van de Nederlandse leraren wordt op lerarenopleidingen te weinig aandacht aan ICT besteed, meldde SLBdiensten begin oktober op basis van onderzoek dat het onder 528 onderwijsprofessionals liet uitvoeren door PanelWizard. Dat terwijl de adviesgroep Curriculum.nu adviseert om digitale geletterdheid een nieuw gebied te maken binnen de lesstof voor alle leerlingen in Nederland.

Erg verschillend

Toch zijn veel pabo’s al wel bezig met digitale geletterdheid, vertelt Henk Verheijde, secretaris van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO). Dat is een organisatie waarin de directeuren van de Nederlandse pabo’s samenwerken. Maar in hoeverre de pabo’s hier aandacht aan besteden, is nog erg verschillend.

“Een deel loopt ver voorop als het gaat om het toevoegen van digitale geletterdheid aan het curriculum, andere opleidingen moeten hier nog meer aandacht aan besteden. Maar het is wel duidelijk dat er sinds 2013 - toen de onderwijsinspectie constateerde dat mediawijsheid en digitale geletterdheid meer aandacht vereisen op pabo’s - veel gebeurd is”, aldus Verheijde.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!