Innovatie & Strategie

Security
cyberhand

Zin en onzin van cyberverzekering

Valt ‘cyber’ wel (dekkend) te verzekeren?

© CC0 Public Domain bykst
12 maart 2020

Er zijn maar twee dingen zeker in het leven: de dood en belastingen. Voor de rest moet je maar zien, hoewel er steeds grotere kans is dat een organisatie een IT-securityramp overkomt. Beveiligingsexperts stellen: het is niet de vraag óf je wordt gehackt, maar wannéér. Dus is het zakelijk zinnig om je organisatie daarvoor te verzekeren? De ene na de andere verzekeringsmaatschappij komt met een apart product hiervoor. AG Connect verkent de cyberverzekering.

Cyberrisico’s worden wel bestempeld als dé risico’s van de toekomst. Immers, digitale afhankelijkheid is groot en neemt alleen maar toe. Terwijl de mogelijkheden voor digitale aanvallen ook groei doormaken: in omvang en impact, maar ook in gemak en toegankelijkheid. Kwaadwillenden hoeven zelf geen meesterprogrammeur en zerodayontdekker te zijn.

Risicomanagement

Grotere beveiligingsproblemen spelen er bij digitale inbraak, datadiefstal en ransomware. Daar kunnen afweer, herstel, versterkingswerk en na-ijlende effecten veel kostbaarder zijn. Zakelijk gezien is dat een kwestie van risicomanagement, en daar zijn verzekeringen sterk aan gelinkt. Goede IT-security is natuurlijk stap één, maar dan nog kan het slechts een kwestie van tijd zijn voordat die beveiliging wordt doorbroken. Niet óf je wordt gehackt, maar wannéér, zoals veel beveiligingsexperts tegenwoordig stellen.

Kun je je daartegen verzekeren? Het is een complexe materie, waarbij het antwoord in eerste instantie ‘ja’ is. Maar dan komen de details, en daarmee de nuancering. Feit is wel dat traditionele verzekeringen niet per definitie van toepassing zijn voor cyberzaken. Ondanks dat veel ondernemers dit wel denken. Ten onrechte dus.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!