Zilver-zinkbatterij 'veilig alternatief' voor lithium-ion

27 september 2006

Het Amerikaanse bedrijf Zinc Matrix Power heeft naar eigen zeggen een veilig alternatief voor de gangbare lithium-ionbatterijen voor laptops en mobiele telefoons ontwikkeld. Het nieuwe type oplaadbare batterij is gebaseerd op een combinatie van zilver, zink en water en zou zowel milieuvriendelijk als onbrandbaar zijn.

Volgens directeur Ross Dueber is de batterij van zijn bedrijf door de chemische samenstelling inherent veiliger dan lithium-ion. De gebruikte chemicaliën zijn milieuvriendelijk, wat recycling en hergebruik van de voornaamste bestanddelen mogelijk maakt. Daarnaast zijn de prestaties tot twee keer beter, belooft het bedrijf. Ook gelden de beperkingen die luchtvaartmaatschappijen stellen aan het meenemen van lithium-ionaccu’s niet voor de zink-zilverbatterijen.

De ZMP-batterij bestaat uit een kathode van zilveroxide en een anode van zink, van elkaar gescheiden door een aantal lagen van elk 35 tot 100 micron dik met een geheime samenstelling. Het ontwerp van ZMP zou afrekenen met de korte levensduur die vroeger als groot nadeel van zinkbatterijen gold. De batterij kan ‘verscheidene honderden keren’ worden opgeladen met een minimale afname van capaciteit.

Zinc Matrix Power (ZMP) demonstreert zijn vinding deze week tijdens het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco. Deze locatie is niet toevallig, want Intel is via zijn financieringsarm Intel Capital een van de investeerders in het bedrijf. Tot de andere geldschieters behoort OnPoint Technologies, een strategische investeringsfirma van het Amerikaanse leger. In totaal heeft ZMP 35 miljoen dollar aan durfkapitaal vergaard.

Naast laptops en mobiele telefoons ziet ZMP ook toepassingen voor het leger, de overheid, de detailhandel en mobiele televisie. Het bedrijf zegt zestien patenten te bezitten op de zilver-zinktechnologie. Testexemplaren komen begin 2007 beschikbaar voor fabrikanten van apparaten die op batterijen werken. Wat de nieuwe batterijen gaan kosten is nog niet bekend. (Geert Kelfkens)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!