Beheer

Security

Zeus leverde 9 man miljoenen op

14 april 2014
Negen hackers gebruikten de afgelopen jaren het aloude Trojaanse paard Zeus om via duizenden computers in totaal vele miljoenen te ontvreemden van bankrekeningen en creditcards.

De bende werd al eind 2012 aangepakt, maar nu verschijnen documenten over de online-diefstal in de openbaarheid dankzij de strafrechtelijke procedure tegen 2 van de 9 bendeleden.  

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft slechts deze 2 te pakken gekregen. Zij staan terecht in Nebraska, omdat een bank in deze staat het meest gedupeerd is door de acties van de bende. 4 andere bendeleden zijn wel geïdentificeerd en hun verblijfplaats in Rusland en de Oekraïne is opgespoord. Maar ze zijn nog op vrije voeten. De 3 overige criminelen zijn spoorloos. Het is onduidelijk hoeveel geld precies is buitgemaakt maar het gaat om vele miljoenen die via verschillende kanalen werden witgewassen.

Zeus is een bijtertje

De 9 gebruikten het Trojaanse paard Zeus voor hun activiteiten. Zeus werd eerder al gebruikt in grootschalige online-diefstal, onder meer doordat er creditcardinformatie en wachtwoorden mee werden gestolen. De openbaar aanklager noemde Zeus "een van de meest schadelijke stukken financiële malware die ooit werd gebruikt."

Zeus werd al in 2007 ontdekt, maar steekt met kleine variaties nog steeds de kop op.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.