Zesje voor midoffice Logica

23 april 2010

“Het is een innovatief concept. Het drukken op tijd hebben we losgelaten. Het is nu meer drukken op kwaliteit. Het hoeft geen tien te zijn, ook geen acht, we zijn bereid een aantal keren een verbeterde versie te krijgen. Maar het moet minimaal een zes zijn. Dat is nu het geval”, zegt Peter van der Terp, voorzitter van het GovUnited-bestuur en wethouder van Steenwijkerland. Met Winterswijk is Steenwijkerland als enige overgebleven van zes pilotplaatsen die het systeem als eerste zouden invoeren. In januari nam Uden, dat vóór GovUnited al voor Logica’s midoffice had gekozen, wel al drie modules in gebruik.

Bij de acceptatie begin september voldeed het product nog niet aan alle eisen. Daarin zou Logica binnen enkele weken verandering brengen. Onder die voorwaarde werd tot acceptatie besloten. Maar de versie van eind september was nog steeds onvoldoende. “Die hebben we teruggestuurd”, aldus Van der Terp. Januari/februari kwam er volgens de voorzitter een release, die door gemeenten is getest en goed genoeg bevonden. Naast Steenwijkerland en Winterswijk gaan Aa en Hunze, Berkelland, Teylingen en Westerveld live, op Aa en Hunze na allemaal plaatsen met een burgemeester, wethouder of gemeentesecretaris in het GovUnited-bestuur. De andere zes kan Van der Terp niet noemen.

In Van der Terps eigen Steenwijkerland staat GovUnited binnenkort op de raadsagenda. Vorige week kreeg de raad een brief van B en W, waarin niet alleen staat dat in december tot een ‘stand still’ was besloten totdat ‘Logica met een aanzienlijk verbeterde opzet komt’ en tot vervanging van de projectleiding, maar ook dat de midoffice gefaseerd wordt ingevoerd. “De tijdshorizon voor het totaal is hierbij gesteld op ca 3 jaar.” Het was een antwoord op in februari gestelde vragen van raadslid Piet Rook, die nu in de volgende raadsvergadering opheldering wil.

Van der Terp licht toe dat de drie jaar staat voor invoering van de negen initiële e-diensten waarop de overeenkomst met Logica zicht primair richt, plus een nieuw documentmanagementsysteem. Dit DMS is niet direct nodig, zegt hij, en mogelijk zijn de e-diensten sneller ingevoerd. De projectleiding werd gewisseld omdat het project in een nieuwe fase kwam.

De GovUnited-voorzitter meldt opgetogen dat het systeem in zijn gemeente afgelopen maandag op het intranet live is gegaan en dat dit in juni ook extern op internet gebeurt. “Drie jaar geleden is veel beloofd. Daar kon je twijfels bij hebben. Nu kunnen we iets laten zien. We kunnen niemand overtuigen zonder iets te laten zien. Daarvoor moet je een product hebben waarvan je kunt zeggen: het is goed, in ieder geval goed genoeg.”

Voor latere toevoeging van nieuwe e-diensten werkt GovUnited aan ‘een nieuwe governance-structuur’. Van der Terp: “De midofficesuite is geschikt voor meer dan die eerste negen. Als straks een aantal gemeenten een bepaalde e-dienst wil, kunnen ze Logica vragen die te bouwen. Makkelijke e-diensten kunnen we zelf.” Als andere leden er ook interesse voor hebben, vindt verrekening plaats. “Initiatorgemeenten betalen dan bijvoorbeeld 50 cent per inwoner, nieuwe gebruikers een euro of 80 cent.”

Afgelopen tijd heeft een aantal leden de organisatie de rug toegekeerd. Eerder kondigde GovUnited aan gemeenten die een voornemen tot afname hadden verstrekt, daaraan te zullen houden. Volgens Van der Terp blijft dat de bedoeling. Aanbestedingsvoorwaarde was dat het product in gemeenten met samen minimaal negenhonderdduizend inwoners moet draaien. “Als we dat halen, wordt onze uitgangspositie tegenover afhakende gemeenten anders”, zegt hij. Van der Terp wil niet aangeven hoe de opstelling is als het niet gehaald wordt. “Dat bekijken we dan.” Hij schat nu op twee derde te zitten.

Nadat eerder zeven Oost-Groningse gemeenten uit GovUnited stapten, heeft ook Hoogezand-Sappemeer daartoe besloten. Het ging te lang duren. Ook is men ontevreden over de wijze waarop GovUnited omging met de aanwezigheid van een eigen lokaal DMS, een probleem dat al lang en bij meer gemeenten speelt en dat Gilze en Rijen ook al deed afhaken. GovUnited stelde eerder dat er afspraken over zijn gemaakt.

Logica heeft van zijn investering intussen nog niets teruggezien. Het kan pas factureren als het product bij gemeenten draait. De investering was begroot op 3 miljoen euro, maar beliep in februari, aldus GovUnited-directeur Arjen Hof bij een presentatie voor raadsleden van Hilversum, al 10 miljoen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!