Loopbaan

Carriere
IT'er

Zelfstandige deeltijd ICT'ers willen meer werken

Ook bij deeltijd ICT'ers toegenomen wens om meer uren te maken.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Joakim Jardenberg
22 maart 2021

Ook bij deeltijd ICT'ers toegenomen wens om meer uren te maken.

Het aantal zelfstandigen in Nederland dat voltijds werkt, staat onder druk. Ondertussen werken zelfstandige deeltijders minder uren dan ze zouden willen. Dit geldt ook voor ICT'ers. Nieuwe cijfers van het CBS werpen licht op deze situatie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat er sinds de eerste lockdown, begin vorig jaar, een structurele daling is van voltijds werkende zelfstandigen. Het aantal mensen dat in die arbeidscategorie valt, is elk kwartaal van 2020 lager geweest dan in dezelfde kwartalen een jaar eerder.

In het slotkwartaal van vorig jaar had Nederland 895.000 zelfstandigen in voltijd, wat 44.000 minder is dan in het vierde kwartaal van 2019.

Meer deeltijd en minder uren

Het aantal zelfstandigen in deeltijd is dan ook toegenomen. In het vierde kwartaal van 2020 waren er 49.000 meer zelfstandigen met een arbeidsduur van minder dan 20 uur per week dan in hetzelfde kwartaal van 2019, meldt het CBS nu. Bij zelfstandigen die 20 tot 35 uur werkten waren dat er 39.000 meer.

Met de toename van het aantal zelfstandigen dat minder dan 35 uur per week werkt, is ook het aantal toegenomen van zelfstandigen die meer uren willen werken. Eén op de drie zelfstandigen met een arbeidsduur van minder dan 20 uur per week wil meer uren werken, aldus het CBS. Vóór het uitbreken van de coronacrisis in Nederland was dit één op de vier.

Creatieve beroepen

De sterkste groei van zelfstandige deeltijders die meer uren willen werken, betreft mensen met een creatief of taalkundig beroep. Ook ICT'ers bevinden zich in de top tien hiervan; op positie acht. Over het tweede tot en met vierde kwartaal van vorig jaar waren er 9.000 zelfstandige deeltijds ICT'ers die meer uren willen werken. In dezelfde periode van 2019 waren dat er nog 6.000.

Daarnaast zijn er in andere beroepsgroepen veel deeltijders bijgekomen die meer willen werken dan ze momenteel doen. Dit betreft zelfstandigen met een bedrijfseconomisch en administratief beroep, een technisch beroep, dienstverlenend beroep, pedagogisch beroep of commercieel beroep.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.