Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto voorlopig nog niet op straat

Autonoom beslissende systemen breken op korte termijn wel op grote schaal door

© nuTonomy
13 juli 2017

Autonoom beslissende systemen breken op korte termijn wel op grote schaal door

Het duurt nog jaren voor we de zelfrijdende auto op straat zullen zien. Dat stelde Henning Kagermann, president van Acatech, de Duitse ‘Academy of Science and Engineering’, deze week op een bijeenkomst van SAP in Frankfurt.

“Technisch is het nu al mogelijk, maar op het terrein van regelgeving en jurisdictie ligt nog een aantal lastige vraagstukken.” In het straatbeeld zal de zelfrijdende auto de eerste vijf jaar zeker nog niet opduiken, voorziet hij, "maar het kan makkelijk nog langer duren".
Henning is sinds 2009 president van Acatech, daarvoor was hij jarenlang verbonden aan SAP, onder meer in de rol van CEO. Vanuit Acatech is hij onder meer betrokken in een overlegplatform, waar overheid, wetenschappers juristen en ethici zich buigen over allerlei vragen rond autonome besluitvorming door systemen.

Henning voorziet daarentegen op korte termijn een grootschalige doorbraak van 'autonoom beslissende systemen'. Als voorbeeld noemt hij de afhandeling van hypotheekaanvragen of schadeclaims. Processen die nu een doorlooptijd van weken of zelfs maanden hebben, terwijl de daadwerkelijke aandacht voor een aanvraag slechts enkele uren in beslag neemt. De doorlooptijd van zo'n proces kan van maanden of weken teruggebracht worden tot dagen of zelfs uren.

Ook de aansturing van systemen voor verwerking van goederenstromen zal steeds meer op basis van autonome besluitvorming plaatsvinden. Daarbij is vooral winst te behalen zodra zich een storing voordoet. Autonome softwaresystemen kunnen veel sneller dan menselijk vernuft processen omleiden en zo vertraging tot een minimum beperken.

Henning is sinds 2009 president van Acatech, daarvoor was hij jarenlang verbonden aan SAP, onder meer in de rol van CEO. Vanuit Acatech is hij onder meer betrokken in een overlegplatform, waar overheid, wetenschappers en ethici zich over ethische vragen rond autonome besluitvorming door systemen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.