Innovatie & Strategie

Security
737's aan de grond

Zelfkeuring Boeing ingetrokken voor 737 MAX

Luchtvaartautoriteit FAA schrapt Boeings bevoegdheid voor zelfkeuring van 737 MAX-toestellen.

© Boeing
27 november 2019

Luchtvaartautoriteit FAA schrapt Boeings bevoegdheid voor zelfkeuring van 737 MAX-toestellen.

Boeing krijgt waarschijnlijk te maken met strengere controles bij het terug de lucht in sturen van de 737 MAX-toestellen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is van plan elk toestel individueel te inspecteren voordat goedkeuring wordt gegeven om het vliegtuig weer te laten vliegen.

Boeing had eerder nog de bevoegdheid om zelf veiligheidscontroles uit te oefenen met de 737 MAX en vervolgens ook groen licht voor vluchten te geven. De FAA trekt deze bevoegdheid nu in. De vrees bestaat dat door de strengere en meer tijdrovende controles het langer zal duren voordat de 737 MAX weer de lucht in kan. Recent heeft Boeing zelf al de verwachting uitgesproken dat het omstreden type toestel eind dit jaar wel weer in gebruik kan worden genomen. Daar lijkt nu steeds minder sprake van te zijn.

Aanpassingen en keuringen

Overigens was er al gerede twijfel aan Boeing inschatting, omdat er daarbij een schisma bleek te ontstaan tussen Amerikaanse en internationale keuring (en uiteindelijk goedkeuring) van dit aan de grond gezette vliegtuigtype. Luchtvaartorganisatie IATA (International Air Transport Association) heeft namelijk deze maand gewaarschuwd dat autoriteiten internationaal verdeeld zijn over hun aanpak van de Boeing 737 MAX. Goedkeuring van de door Boeing doorgevoerde aanpassingen aan de 737 en daarmee terugkeer in actieve dienst dreigt te stranden op verdeeldheid over het certificeringsproces.

De 737 MAX wordt sinds maart wereldwijd aan de grond gehouden, na twee fatale crashes in Indonesië en Ethiopië. De vliegrampen zijn veroorzaakt door automatisch ingrijpende software die de neus van de twee 737 MAX-toestellen naar beneden duwde. Dat onterechte bijsturen is na ingrijpen door de piloten telkens weer aangeslagen, wat uiteindelijk de neus de grond in heeft geboord. Boeing is bezig met een update aan de software. Naar verwachting kunnen de vliegtuigen rond maart volgend jaar weer de lucht in.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.