Innovatie & Strategie

Branche
Apple 1 (open)

Zeldzame Apple 1 verkocht voor 'bescheiden' bedrag

Door Jobs en Wozniak gebouwde Apple-computer haalt veilingdoel nipt.

© John Moran Auctioneers
10 november 2021

Door Jobs en Wozniak gebouwde Apple-computer haalt veilingdoel nipt.

Een van de eerste Apple-computers ooit gemaakt is gister in de Amerikaanse staat Californië geveild voor net aan de doelprijs. Volgens veilinghuis John Moran Auctioneers heeft het historische IT-stuk 500.000 dollar gehaald. Het bereik was gezet op 400.000 dollar tot 500.000 dollar. Het nog altijd werkende apparaat is een van de 200 door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak met de hand gebouwde Apple 1-computers. In 1976 kostte dit type computer nog 666 dollar (574 euro).

De geveilde computer staat bekend als de "Chaffey College" Apple 1 omdat de oorspronkelijke eigenaar een professor was aan het Chaffey College in Rancho Cucamonga, ook in Californië. Uiteindelijk verkocht hij de computer in 1977 aan een student, zodat hij een Apple II kon kopen. De student, wiens naam niet bekend is gemaakt door John Moran Auctioneers, heeft de computer tot nu toe bewaard. Ook de naam van de koper is niet bekendgemaakt.

Eerder bijna een miljoen

Wat de Chaffey College nog zeldzamer maakt, is dat hij grotendeels is ingekapseld door koa-hout, een bijzondere houtsoort uit Hawaï. Slechts zes van de originele Apple 1's werden op deze manier gemaakt. Er zijn naar schatting nog twintig Apple 1's die het nog doen. Een daarvan bracht op een veiling in New York in 2014 zelfs 905.000 dollar (780.650 euro) op.

De Apple 1 was het eerste Apple-product dat in winkels werd verkocht en kwam met een garantie. "Hij werkte gegarandeerd", zegt Corey Cohen, historicus in dienst van Apple, tegen de Los Angeles Times. "Daarvoor waren er wel andere computers, maar dat waren bouwpakketten die lang niet altijd bleken te werken." Cohen noemt de Chaffey College daarom "een soort heilige graal voor verzamelaars van vintage computers". Dit exemplaar is recent nog uitgebreid geauthenticeerd, gerestaureerd en gekeurd, meldt het veilinghuis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.