Overslaan en naar de inhoud gaan

XS4ALL OR: KPN werkt onderzoek naar integratie tegen

De ondernemingsraad (OR) van XS4ALL heeft een uitgebreide en formele reactie uitgebracht op het integratieplan van KPN om dochteronderneming XS4ALL in het moederbedrijf op te nemen. Het concrete OR-advies is om de voorgestelde plannen niet uit te voeren en de hele integratie van tafel te halen. Volgens de OR kan de businesscase in zijn geheel negatief uitvallen en werkt KPN onderzoek hiernaar tegen. "We hebben slechts ruimte gekregen voor een verkennend onderzoek op de businesscase."
XS4ALL logo
© XS4ALL
XS4ALL

OR-voorzitter Daan Willems zegt dat de ondernemingsraad wordt gedwarsboomd door KPN wat betreft een diepgaande blik op de businesscase voor het integreren van XS4ALL in de moederorganisatie. Het wel toegestane verkennende onderzoek is uitgevoerd en heeft al "direct ernstige gebreken gevonden in de businesscase", aldus de OR in een persbericht vandaag. "Helaas krijgen wij van KPN niet de ruimte om het onderzoek voort te zetten", stelt Willems in die verklaring.

Niet over 'of', maar meteen 'hoe'

Het gaat niet alleen om de financiële kant van KPN's voornemen om XS4ALL in zich op te nemen. Naast weigering voor het instellen van een onafhankelijk financieel onderzoek, is KPN volgens de OR van de internetdochter ook niet bereid om een onderzoek te laten uitvoeren naar de strategische richting. "Dit belemmert de OR om inhoudelijk te adviseren." Willems verklaart dat de OR dit niet alleen "zeer teleurstellend" vindt, maar ook dat het "tekenend is voor de situatie waarin wij ons bevinden".

Met het nu uitgebrachte formele advies, van ruim 60 pagina's, reageert de ondernemingsraad van XS4ALL op KPN's  adviesaanvraag voor de integratieplannen. Die aanvraag is begin juni ontvangen door de OR en daarin werd de raad gevraagd 'hoe' XS4ALL valt te integreren in KPN. De OR merkt fijntjes op dat het moederbedrijf geen advies heeft gevraagd 'of' de zelfstandige internetprovider moet worden geïntegreerd in de telecomaanbieder.

Afspraken maart nu al geschonden

Dit is niet alleen een kwestie van OR-belang - of ego - maar het is volgens de ondernemingsraad een directe schending van afspraken die in maart zijn gemaakt. KPN en de OR van XS4ALL hebben toen afgestemd dat er ook om advies moet worden gevraagd over de vraag 'of' XS4ALL wel moet worden geïntegreerd.

De OR beantwoordt deze ongestelde vraag nu echter wel: een goede reden om XS4ALL op te heffen is er volgens de OR niet: "XS4ALL is kerngezond, maakt veel winst en heeft nog enorm veel potentie. Privacy en internetveiligheid zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Wij zien hier een belangrijke rol voor XS4ALL in weggelegd." KPN ziet dit anders, getuige het 'overslaan' van de of-vraag en het direct doorgaan naar de hoe-vraag.

KPN betreurt

In een vanmorgen afgegeven verklaring meldt het management van KPN het negatieve advies van de OR te betreuren. Daarbij gaat het moederbedrijf niet in op de bezwaarpunten die de OR in de ruim 60 pagina's van het formele advies dat zaterdag 31 augustus heeft gemeld. "Het management betreurt het advies van de OR op de adviesaanvraag en gaat het advies goed bestuderen. Vervolgens zal zij zorgvuldig een besluit voorbereiden."

KPN verzekert dat het "er veel waarde aan hecht om het proces met de ondernemingsraad zorgvuldig te doorlopen". Hierbij noemt het telcombedrijf ook het belang van medewerkers en klanten van XS4ALL. "KPN zal klanten van XS4ALL pas over laten gaan als KPN een vergelijkbare of betere dienstverlening kan bieden. Dat zal naar verwachting in de loop van 2020 zijn." De OR heeft hier in het uitgebrachte advies al grote vraagtekens bij gezet: de plannen zouden slechts zes maanden 'vooruit kijken' en dus veel onzekerheid voor medewerkers en klanten geven.

Alternatieve businesscase genegeerd?

De OR stipt nu ook nog aan dat onderzoeks- en adviesbureau Stratix eind mei een alternatieve businesscase ('XS4ALL in zijn kracht') heeft aangeleverd. In die alternatieve businesscase blijft XS4ALL wél bestaan en uit dat scenario komt naar voren dat het al sterke merk van het winstgevende XS4ALL waarde toevoegt door middel van lage investeringen met weinig risico. De door KPN voorgenomen integratie kent volgens de OR behoorlijke risico's. "De plannen van KPN zijn onvolledig, gehaast en rommelig."

De timing van de adviesaanvraag, met direct de 'hoe-vraag', maakt de OR achterdochtig. De ondernemingsraad betwijfelt nu openlijk of KPN de alternatieve businesscase van Stratix wel voldoende heeft afgewogen tegenover het eigen integratieplan. De adviesaanvraag is immers ontvangen slechte enkele werkdagen na het uitkomen van het alternatieve plan 'XS4ALL in zijn kracht'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in