Development

Software-ontwikkeling
Python

XS4ALL-oprichter maakt clipboard-manager

Bestaande tools zijn spyware, stom, duur en/of bloated geworden, aldus oerhacker Rop Gonggrijp.

© Python
14 mei 2020

Bestaande tools zijn spyware, stom, duur en/of bloated geworden, aldus oerhacker Rop Gonggrijp.

De Nederlandse oerhacker en mede-oprichter van XS4ALL Rop Gonggrijp deelt de door hem gemaakte clipboard-manager op ontwikkelplatform GitHub. De slanke tool is multiplatform en beschikbaar als Python-package.

Gonggrijp omschrijft zijn klipz als een eenvoudige tool waarmee gebruikers terug kunnen scrollen in het clipboard (klembord) van hun computer. "Elke keer als je iets kopieert naar het clipboard verschijnt het op de onderste regel van het klipz-hoofdvenster", waarbij dan de voorgaande clippings (knipsels) omhoog scrollen. "Je kunt terugscrollen in dat venster om één van je oudere clippings opnieuw in het clipboard te laden."

Historie, favorieten en meer

Naast het hoofdvenster is er nog een apart scherm met opgeslagen knipsels. Dit dient voor eerder eens naar het geheugen gekopieerde informatie die gebruikers bij de hand willen houden, dus niet 'buiten beeld' laten raken door nakomende knipsels. "Je kunt je clippings bewerken in je favoriete editor en er is een config-bestand waarmee je custom acties kunt configureren."

Gonggrijp geeft in de aankondigende tweet voor zijn clipboardmanager aan dat bestaande tools voor klembordbeheer in de loop der jaren spyware, stom, duur en/of bloated (opgezwollen) zijn geworden. Zijn alternatief klipz is te downloaden op GitHub, het door Microsoft eerder overgenomen ontwikkelplatform. Het is een Python-package die vanuit Python 3 direct is aan te roepen voor installatie (met het commando: pip install klipz) vanaf repository-site PyPI (de Python Package Index).

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Mathijs Groen 14 mei 2020 13:00

Jammer dat je voor deze clipboard manager Python geinstalleerd moet hebben.. over overkill gesproken ;)

Beter alternatief: Ditto : gratis, werkt makkelijk en goed.
Meer info: https://ditto-cp.sourceforge.io/index.php

Henk Bangma 14 mei 2020 12:29

Er zit al een clipboard editor in Windows 10. Te starten via Windows +V.
Geschikt voor tekst èn plaatjes.
Je kan daar ook tekst in vastpinnen voor later gebruik, bijvoorbeeld je mailadres.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.