Innovatie & Strategie

Branche
KPN

XS4ALL nu opgegaan in KPN

Oer-internetprovider XS4ALL definitief overgeheveld naar KPN.

© KPN
1 maart 2020

Oer-internetprovider XS4ALL definitief overgeheveld naar KPN.

XS4ALL, oer-internetaanbieder voor consumenten, is per zondag 1 maart definitief overgegaan in moederbedrijf KPN. Deze stap is afgelopen jaar fel bestreden, maar uiteindelijk toch doorgezet. In een brief aan medewerkers van XS4ALL staat dat zij vanaf zondag werknemers van KPN zijn.

KPN's aankondiging begin vorig jaar om XS4ALL op te heffen, heeft tot boze reacties geleid van klanten en van de ondernemingsraad van XS4ALL. De personeelsvertegenwoordiging van XS4ALL stapte zelfs naar de rechter om de integratie met KPN tegen te houden, maar dat was tevergeefs. Ondertussen zijn sympathisanten een crowdfunding begonnen, die recordbrekend bleek te zijn, om een spirituele opvolger voor de oer-isp op te zetten. Het hierlangs gerealiseerde Freedom Internet houdt eind deze maand zijn openingsfeest in Amsterdam.

Sinds 1998 van KPN

XS4ALL is in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN heeft het bedrijf vijf jaar laten overgenomen, maar daarbij behoud van zelfstandigheid toegezegd. Het dochterbedrijf van de telecomgigant heeft zich altijd geprofileerd met activisme voor online privacy en vrije toegang tot internet voor iedereen. Mede door dat activistische karakten is de door KPN voorgenomen opheffing van XS4ALL slecht gevallen.

Het moederbedrijf heeft eerder dit jaar overigens aangekondigd XS4ALL toch wel als merk in de lucht te houden. Volgens het oorspronkelijke integratieplan was dat niet de bedoeling. Nu worden naast medewerkers ook de contracten van klanten overgeheveld naar KPN. Aan de dienstverlening aan XS4ALL-klanten verandert voorlopig niets, meldt KPN.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.