XS4ALL beëindigt leerstoel TU Delft

26 november 2010

Hij richtte zich met zijn onderzoek op de veiligheid en privacy op internet, met speciale focus op mobiel internet.

Mueller is een expert op het gebied van internetgovernance en werkt tevens als hoogleraar aan de ISchool van de Amerikaanse Syracuse University. Hij is teleurgesteld dat de leerstoel niet verlengd wordt. “Het nieuwe management van XS4ALL ziet niet de waarde in van wat ik aan het doen was. Men is niet overtuigd dat het onmiddellijk profijt oplevert. Jammer.” Hij wijst erop dat het management van nu anders is dan dat van drie jaar geleden. “Toen had XS4ALL nog het imago van de hackerscultuur. Ik vond het erg leuk om daarmee geassocieerd te worden. Maar de meesten daarvan zijn weg.”

Mueller streeft naar 'networked governance'
Mueller heeft tijdens zijn hoogleraarschap drie onderzoeksprojecten gestart: naar governance van IT-beveiliging, naar deep packet inspection en naar de migratie van IPv4 naar IPv6. Daaraan draagt niet alleen XS4ALL bij, maar ook andere fondsen. “De onderzoeken moeten bijdragen aan een betere werking en governance van internet. Wij willen ook een andere stem laten horen in debatten over beveiliging aan de hand van andere modellen voor governance. Dat is nu vooral gebaseerd op hiërarchie waarbij overheidsinstanties leidend zijn. Wij pleiten voor samenwerking en interactie met ISP’s en andere partijen op internet – networked governance.”

XS4ALL richt aandacht op tv
Een woordvoerder van XS4ALL geeft als verklaring voor het niet verlengen van de leerstoel dat “onze interne focus iets is verlegd. Wij zullen deze winter ook televisie aanbieden en bouwen de organisatie daar nu voor om. Dat heeft een grote invloed op de organisatie en we hebben er daardoor geen tijd meer voor om ons met de leerstoel te bemoeien. We hebben altijd goed samengewerkt maar dat kost ook tijd. En die hebben we nu hard nodig. Nee, daar gaan we geen extra mensen voor aannemen want dat zou de organisatie weer complexer maken.”

Thema's hebben hoger abstractieniveau
Hij laat weten dat XS4ALL zeker “veel gehad heeft aan deze leerstoel. Maar de thema’s daar hebben een hoger abstractieniveau. Voor een Nederlandse ISP heeft dat geen direct belang, want wij zitten toch vooral op de Nederlandse markt. Maar we hebben altijd wel graag met hem van gedachten gewisseld.”

Mueller benadrukt ook dat hij via XS4ALL veel ondersteuning en publiciteit heeft verkregen. “Dat was geweldig en ik heb er ook veel van geleerd. Ik zal het zeker missen dat ik informatie kreeg van een ISP in Nederland. Hoewel dat eerlijk gezegd niet zo diep ging als ik vooraf had gehoopt. Ik denk wel dat ze beter gebruik van me hadden kunnen maken. Maar ja, daar is het nu te laat voor.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!