Overslaan en naar de inhoud gaan

Xiaomi experimenteert met hoofdband die hersensignalen verwerkt

Het Chinese consumentenelektronicabedrijf Xiaomi heeft een video gedeeld op de Chinese chatdienst Weibo over een hoofdband die hersensignalen registreert. De drager krijgt informatie over bijvoorbeeld de alertheidstatus uit hersensignalen, maar moet ook met alleen gedachten apparatuur in huis aan kunnen sturen.
Xiaomi MiGu brainsignal headband
© Xiaomi
Xiaomi

De Xiaomi MiGu-hoofdband is voortgekomen uit een interne hackathon van het bedrijf die door vier jonge engineers is gewonnen. Het bedrijf zegt in de video dat het verwachting is dat met deze technologie een natuurlijker interactie met domotica-apparatuur kan ontstaan. De band heeft drie sensoren die potentiaalverschillen kunnen detecteren waarmee een ruwe EEG kan worden gemaakt, ofwel een patroon van de hersenactiviteit. Via een verbinding met een smartphone kunnen de patronen zichtbaar gemaakt worden.

Die verschillende patronen die de band detecteert, kunnen met machinelearningtechnieken gekoppeld worden aan specifieke acties, zo is de verwachting van de bedenkers. Ook kunnen gegevens en ideeën in kaart worden gebracht. 

Waar broedt Xiaomi op?

Xiaomi is zeker niet het eerste bedrijf dat probeert met een hoofdband of een cap hersensignalen te gebruiken voor het in gang zetten van acties in een gekoppeld computersysteem. Brain Computer Interfaces (BCI) zijn al tientallen jaren onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Daaruit zijn weer verschillende toepassingen ontwikkeld voor zowel medische als commercieel interessant geachte doeleinden, zoals gaming of - zoals Xiaomi ook op het oog heeft - alertheidshulpmiddelen voor bijvoorbeeld sporters maar ook kantoormedewerkers. Het Amerikaanse Emotiv heeft bijvoorbeeld daar zelfs al redelijk modieuze headsets voor ontwikkeld.

Ook in Nederland werkt het bedrijf MindAffect al jaren aan het interpreteren van hersensignalen die met een hoofdband worden opgepikt. Maar een groot probleem is de schedel die werkt als een diffusor voor de signalen, vertelde Nick Ramsey hoogleraar cognitive neuroscience van het UMC Utrecht en specialist op het gebied van BCI eind vorig jaar tegen AG Connect. Bovendien genereren de hersenen zo veel signalen dat het heel lastig is de juiste eruit te filteren.

Maar zeker met nieuwe filtertechnieken en kunstmatige intelligentie is het wellicht op termijn meer mogelijk dan het langzaam typen van enkele letters. Het wachten is op een killerapp die bijvoorbeeld een gamingspecialist bedenkt voor BCI, zei Ivo de la Rive Box - destijds als 'venture builder' en voormalig CEO betrokken bij MindAffect in hetzelfde artikel over BCI tegen AG Connect.

Killer-app in de maak?

Details over wat Xaomi wil met deze ontwikkeling is niet duidelijk, maar wellicht heeft deze partij een killerapp voor ogen. Het bedrijf heeft in ieder geval recent ook veel aandacht gekregen voor augmented en virtual reality, wat onder meer heeft geresulteerd in de introductie van de Mijia Glasses Camera slimme bril.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in