Overslaan en naar de inhoud gaan

Xi Jinping beveelt: meer kwantumontwikkeling

Wetenschappers en tech-ontwikkelaars in China krijgen van president Xi Jinping de 'opdracht' om vaart te zetten achter de ontwikkeling van kwantumtechnologie voor commerciële toepassingen. Dit onder meer op het gebied van communicatie en beveiliging daarvan.
China-president Xi Jinping
© Whitehouse.gov
Whitehouse.gov

De hoogste leider van de communistische staat stelt dat dit nodig is om de veiligheid van industrie en toeleveringsketens te verzekeren, en om China beter in staat te stellen om "te reageren op internationale risico's en uitdagingen voor wetenschap en technologie".

De oproep tot haast om kwantumcomputertechnologie voorbij het stadium van wetenschappelijke ontwikkeling te brengen, is door president Xi Jinping gedaan in een toespraak afgelopen vrijdag. De secretaris-generaal van de Communistische Partij van China heeft een groep toegesproken van het Centrale Comité van de heersende partij. Wetenschappers moeten van hem onafhankelijk onderzoek nastreven en doorbraken realiseren in het toepassen van kerntechnologieën voor kwantumcomputing.

Kwantumwedloop

De intentie van de Chinese leider is om zijn land een voorsprong te geven op het gebied van dit nieuwe ICT-fundament. Een bruikbare kwantumcomputer zou bijvoorbeeld aan de ene kant versleuteling van communicatie effectief onkraakbaar kunnen maken, en aan de andere kant huidige encryptie juist kraakbaar maken. Dit raakt naast databeveiliging en communicatie ook toepassingen als blockchain. China heeft drie jaar terug al een doorbraak geboekt met versleutelde kwantumcommunicatie tussen een satelliet en drie grondstations. Het daartussen gevormde kwantumnetwerk heeft 'op de grond' een bereik van 1203 kilometer gerealiseerd.

In zijn toespraak afgelopen week heeft president Xi Jinping genoemd dat kwantumwetenschap en -technologie de afgelopen jaren flinke sprongen voorwaarts hebben gemaakt. Kwantum speelt een cruciale rol voor nieuwe ontwikkelingen op technologisch-wetenschappelijk én industrieel gebied, aldus de Chinese leider. Het belooft op eerstgenoemde gebied een revolutie en op het laatstgenoemde gebied een fundamentele transformatie, verklaarde Xi Jingping. Hij haalde daarbij ook de nationale veiligheid van de Aziatische grootmacht aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in