Beheer

Security
wifi

WPA3 stukken beter dan voorganger

Draadloos internetten kan weer wat veiliger

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Arkangel
25 april 2019

Openbare draadloze netwerken staan niet bepaald te boek als veilig. Versleuteling ontbreekt vaak. Beveiligingsprotocol WPA2 bood wel enige bescherming, maar was zelf ook niet volkomen veilig. De nieuwe versie, WPA3, is een flinke stap voorwaarts, vindt Rob van der Staaij.

Openbare draadloze netwerken zijn vrijwel overal, en razend populair. Een groot voordeel voor consumenten van dergelijke publieke wifinetwerken is dat meestal geen authenticatie vereist is om er toegang toe te verkrijgen. Dat is tegelijkertijd een groot nadeel, want dan vindt er ook geen versleuteling van het netwerkverkeer plaats.

Indien het mobiele apparaat eerder contact heeft gemaakt met een bepaald wifipunt (access point), gaat het helemaal vanzelf: er wordt automatisch opnieuw een verbinding gemaakt met het betreffende draadloze netwerk. Anders dan een laptop of desktopcomputer zendt een smartphone voortdurend zogeheten probe requests uit, waarin het apparaat vraagt om de aanwezigheid van de SSID’s (service state identifier) van draadloze netwerken waar het eerder contact mee heeft gemaakt. De SSID is het label waarmee het draadloze netwerk zichzelf adverteert.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!