Loopbaan

Carriere
Wortell

‘Wortell beste werkgever in de ICT’

Hèt recept voor goed werkgeverschap: betrokkenheid en bevlogenheid.

Kennissessie bij Wortell © Wortell
6 februari 2018

Hèt recept voor goed werkgeverschap: betrokkenheid en bevlogenheid.

Wortell is uitgeroepen tot de beste ICT-werkgever van ons land voor 2017-2018. Dat heeft Effectory vanochtend bekend gemaakt op basis van onderzoek onder 636.978 medewerkers van uiteenlopende bedrijven.

In het Beste Werkgeversonderzoek beoordeelden medewerkers hun werkgever. De best scorende organisaties zijn het afgelopen jaar voor het eerst beloond met het ‘Beste Werkgevers Keurmerk’. Dit is volgens Effectory ‘Nederlands grootste, onafhankelijke keurmerk voor goed werkgeverschap’. De winnaars per branche mogen zich nu een jaar lang ‘Beste Werkgever 2017-2018’ noemen. In de ICT branche is dit dus Wortell, dat voor de eerste keer meedeed aan de competitie. In de ranglijst in de categorieën profit, non-profit en zorg staan verder geen andere IT-werkgevers. Dit is opvallend omdat IT-bedrijven doorgaans opvallend goed scoren in dit onderzoek.

Wortell levert ICT-advies, implementeert, maakt eindgebruikers wegwijs en voert het beheer uit. Het bedrijf uit Lijnden implementeert Microsoft-oplossingen als Office 365, Enterprise Mobility + Security, Azure, Microsoft 365, Dynamics 365, SharePoint, Windows 10 en Office 365. Maar het implementeert ook meer infrastructuur gerelateerde oplossingen zoals Azure IAAS oplossingen, Azure Stack en ConfigManager. Wortell claimt haar specialisten ‘alle vrijheid, tools en verantwoordelijkheid te geven’ om hun werk en ontwikkeling zelf te organiseren. Het motto hierbij is ‘blijheid door vrijheid’.

Langs de meetlat

Alle medewerkers van bedrijven en organisaties die meedoen aan het Beste Werkgeversonderzoek worden uitgenodigd om anoniem vragen te beantwoorden over het werkgeverschap. Op zes vlakken worden bedrijven langs de meetlat gelegd: werkgeverschap, organisatietrots, organisatierichting, werktrots, waardering en het benutten van talent. Wortell is binnen de categorie zakelijke dienstverlening gewaardeerd met de hoogst mogelijke score van 3 sterren. De gemiddelde score binnen de zakelijke dienstverlening lag dit jaar op een 6,8, terwijl Wortell een 8,2 scoort.

Bij Wortell werken ze zelforganiserend. Het bedrijf besloot hiertoe toen het de magische grens van 100 medewerkers naderden. “We besloten niet wéér een manager aan het team toe te voegen. Sterker nog: we besloten afscheid te nemen van het hele managementteam”, vertelt een medewerker. Op dit moment staan er 11 verschillende vacatures op de site van Wortell – van Functioneel SharePoint Beheerder tot Cloud Architect en van Microsoft Security Specialist tot Project Enigineer.

Plezier staat voorop

Wortell scoorde volgens Effectory vooral hoog op plezier in het uitvoeren van werkzaamheden, werkinhoud, zingeving en de mogelijkheid om uit te blinken. Volgens een medewerker worden hij en zijn collega’s behandeld zoals klanten worden behandeld. “In ons geval betekent dat: degelijk pre-boarden. Net zoals wij klanten goed leren kennen voordat we aan het werk gaan, ontmoeten wij ook onze teamgenoten vrij intensief voordat zij echt beginnen en door de Wortell “wasstraat” gaan. Via ons buddy- en mentorsysteem leren nieuwe employees iedereen kennen en worden ze wegwijs gemaakt in onze Wortell werkwijze.”

De winnaars van dit jaar blinken volgens Suzanne Mancini van Effectory onder meer uit in betrokkenheid en bevlogenheid. “De betrokkenheid van hun medewerkers is met een 8,3 veel groter dan bij organisaties zonder keurmerk, die gemiddeld een 7,0 scoren. Hun geheim? Heldere, aansprekende doelen. Zo snapt iedereen zijn of haar bijdrage aan het grotere plaatje.”

Ook scoren de Beste Werkgevers (zie kader) hoog op bevlogenheid, een 7,9 ten opzichte van een 7,3, bij organisaties zonder keurmerk. Mancini: “Zij weten dat bevlogen medewerkers productiever, loyaler en minder vaak ziek zijn. Dat zorgt voor 22 procent meer winst. De Beste Werkgevers nemen de mening van hun mensen serieus, vragen naar hun ideeën en gebruiken die ook om hun organisatie te verbeteren.” Dit alles gecombineerd met inspirerend leiderschap, gedeelde trots en klantgericht werken, maakt de winnaars volgens hun eigen medewerkers de Beste Werkgevers van 2017-2018.

Volgens Guido Heezen, oprichter van Effectory, is het eerder genoemde keurmerk een pluim voor alle werkgevers die het beste voor hebben met hun medewerkers: “Het keurmerk is eerlijk, gratis en alleen te verdienen door een goede beoordeling van je eigen mensen. Dit maakt leuke werkgevers zichtbaar voor talent.”

50 procent meer sollicitanten

Volgens Heezen winnen werkgevers die voorzien zijn van het keurmerk Beste Werkgever de jacht op talent. “Zij trekken 50 procent meer sollicitanten dan andere organisaties. Ook zijn hun medewerkers 13 procent meer betrokken en 21 procent productiever.”

In de huidige arbeidsmarkt is het aantrekken en vasthouden van talent lastig. “Het is fijn als organisaties die er hard aan werken om een fijne werkgever te zijn dit ook kunnen laten zien, zichzelf kunnen profileren. Dit helpt om de juiste mensen aan te trekken en om die mensen langer aan zich te binden. Die organisaties functioneren ook veel soepeler. Het vasthouden van talent wordt zo ook gestimuleerd.”

Volgens de Effectory-directeur volgen populaire werkgevers een koers die medewerkers aanspreekt. “Ze luisteren naar medewerkers, vragen om hun ideeën, zorgen voor eerlijke voorwaarden en heldere doelen. Dat spreekt aan, mensen willen graag voor dit soort clubs werken.”

En de winnaars van 2017-2018 zijn…

Dit zijn de Beste Werkgevers per branche:

  • Profit
    Bouwinvest, Goedhart Bouwbeheer, Interfood Holding, Rijk Zwaan, Talen Vastgoedonderhoud, URENCO & Wortell
  • Non-Profit
    Deltion College, Gemeente Peel en Maas, International School of Amsterdam, Provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Woonstichting ‘thuis & VPRO
  • Zorg
    Bevolkingsonderzoek Zuid, Deventer Ziekenhuis, Frankelandgroep, Geriant & Stichting SIG
1
Reacties
Bop 28 februari 2018 17:11

Hoe lang blijven media dit soort 'onafhankelijke' 'uwwurds' nog publiceren?
We weten toch hoe dit werkt?
De werkgever roept al zijn personeel op om op het eigen bedrijf te stemmen. En wie dat het best organiseert wint.

En gefeliciteerd hè!!