Development

Outsourcing
Wordt Afrika het nieuwe India?

Wordt Afrika het nieuwe India?

Oost-Afrika in opkomst als IT-offshore locatie voor Nederlandse bedrijven.

4 april 2018

Oost-Afrika in opkomst als IT-offshore locatie voor Nederlandse bedrijven.

Afrika lijkt de nieuwste offshore-bestemming te worden. Hoewel niet iedereen direct de associatie met IT zal leggen, zijn er Oost-Afrikaanse landen die vanuit de overheid sterk inzetten op succes als offshore-locatie. Rwanda is een concreet voorbeeld hiervan. Nederlandse bedrijven die IT-werk uitbesteden naar Oost-Afrika zijn vooral de pioniers, zegt expert Paul Tjia van adviesbureau GPIC.

Op 25 mei organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een bijeenkomst voor geïnteresseerde organisaties over zakendoen met Oost-Afrikaanse landen zoals Ethiopië, Kenia, Rwanda, Tanzania, Soedan en Oeganda. Nadat eind jaren 80 offshoring in Nederland begon op te komen, was vooral India in trek. “Maar toen waren er ook veel mensen in Nederland die India zagen als een arm ontwikkelingsland; daar konden we toch geen software laten maken?”, schetst Tjia. Tegenwoordig is India, zeker voor de top van het middensegment en de grote organisaties, dé offshore-locatie van keus.

Offshoring biedt economische groei

Na de val van de Berlijnse muur werd Oost-Europa in de jaren 90 een interessante nearshore-locatie. “Vervolgens zagen we de opkomst van Aziatische landen en nu lijkt het de beurt aan Afrika”, zegt Tjia. Als het gaat om offshoring van IT-werk naar Oost-Afrika, hebben we het vooral over de hoofdsteden. “Afrika heeft een hippe, jonge bevolking die zich met een groot enthousiasme op IT richt. Bovendien zijn er veel startups te vinden.”

Offshoring biedt deze landen grote kansen en economische groei, maar Tjia ziet dat bedrijven daar zich vaak nog op de lokale markt begeven. “Een Keniaans bedrijf kijkt naar Nigeria om nieuwe klanten te werven; de blik is nog niet zo op Europa gericht.” Toch hebben sommige overheden, zoals die van Rwanda, beleid gemaakt om succesvol te worden als offshoringslocatie. Er wordt gekeken naar de universiteiten en opleidingen om hoogwaardige kwaliteit te kunnen bieden aan het buitenland.

Pionieren

Een van de voordelen die Afrika heeft boven bijvoorbeeld India, is dat er vrijwel geen tijdsverschil is. Ook cultureel zijn de verschillen met Nederland minder groot. “Maar de uitdaging ligt daar vooral op infrastructureel gebied. Dat is daar nog veel minder gestroomlijnd”, merkt Tjia op. De weinige Nederlandse bedrijven die hij kent die outsourcen naar Afrikaanse landen zijn echte pioniers.

“Vaak zie je dat ze al iets hebben met Afrika, maar het zijn ook organisaties die ervan houden om ongebaande paden af te leggen. Er zijn ook bedrijven die voor Afrika kiezen vanwege het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De meerwaarde van werk uitbesteden naar India of Oost-Europa is niet meer zo groot. Dat is voor mijzelf een van de redenen om zaken te doen met bijvoorbeeld Noord-Korea. Daar is zo weinig, als je daar iets kunt bijdragen, heeft dat voor zo’n land relatief veel invloed.”

Apps testen

Hoewel pionieren op een, qua offshoring, onontgonnen continent, niet voor ieder Nederlands bedrijf weggelegd is, vallen specifieke dingen best te doen. Zo kun je in Afrika wel heel goed softwaretests laten doen, zegt Tjia. “Stel dat je een app hebt gebouwd en je wilt die laten testen door een jonge, enthousiaste groep gebruikers die cultureel dichter bij je doelgroep staat dan Indiërs, dan is Oost-Afrika helemaal geen gek idee.”

Lees meer over
3
Reacties
info 13 april 2018 16:33

Goede reactie van Coert Prins van Incentro!
Sinds een jaar werkt ons West-Afrikaanse software bedrijf (Ghana) ook voor Nederlandse bedrijven. Er is geen tijdverschil, de mensen communiceren goed en spreken uitstekend Engels. Vooral werken met scrum geeft onze klanten genoeg grip op hun project, we trainen alle developers daar intensief op.
Ik heb wel een kanttekening bij het woord outsourcen en ook bij app en web development. Het is ons er juist om te doen om Afrikaanse developers veel te laten leren, bij voorkeur door mee te draaien in internationale ontwikkelteams op grotere, complexe projecten.
Ze gaan vervolgens aan de slag om echt interessante oplossingen te bouwen voor de Afrikaanse markt om hun eigen land te helpen ontwikkelen. Voor mij is fair trade software daarom de ideale ontwikkelingshulp 4.0.

Diana van der Stelt van Trinity Software Center in Kumasi, Ghana

John 08 april 2018 00:21

Politieke onstabiliteit? Niveau onderwijs? Lage salarissen?

Coert Prins 05 april 2018 11:27

Ik ben het op vele vlakken eens met Paul. Echter zie je al een trend ontstaan van bedrijven die wel de overstap naar Afirka durven te maken.

Incentro heeft afgelopen jaar een vestiging in Kenia geopend met het doel om werkloze ambitieuze en goed opgeleide jongeren aan het werk te krijgen. En ik kan zeggen: er zijn er genoeg! Incentro Africa levert nu al app & web development en testen (goed dat dat ook genoemd wordt) voor verschillende grote organisaties in Europa.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.