Loopbaan

Carriere
Virtueel werken

Woont je nieuwe collega in Kampala?

Corona verkleint de angst voor virtueel insourcen

21 oktober 2021

Bedrijven zoeken massaal nieuw IT-talent, maar weten niet altijd de juiste, of genoeg mensen te vinden. Er zijn ook landen waar de IT-arbeidsmarkt een stuk minder gespannen is en wél talent te vinden is. En nu steeds meer mensen toch al remote werken, wordt de drempel voor ‘virtueel insourcen’ lager.

Dat IT-talent schaars is in Nederland, bleek deze zomer wel uit cijfers van detacheerder Yacht en het UWV. Voor elke werkzoekende IT’er van hbo-niveau of hoger staan maar liefst vier vacatures open. Die mismatch is bovendien in heel Nederland zichtbaar: wie naar de spanningsindicator van ICT-beroepen van het UWV kijkt, ziet vrijwel heel Nederland rood kleuren. De arbeidsmarkt is hier dus overal krap. 

Die schaarste is niet overal ter wereld hetzelfde. In diverse landen zijn wel IT’ers te vinden. Voor sommige bedrijven is dat een reden om projecten uit te besteden naar het buitenland. Outsourcing heeft echter als nadeel dat een project geheel uit handen wordt gegeven, met wisselende resultaten. Een andere optie is om werknemers uit bijvoorbeeld India naar Nederland te halen. Maar lang niet iedereen wil zijn familie en het daar opgebouwde leven verlaten om hier aan de slag te gaan. En wie dat wel wil, kan niet altijd in Nederland aarden.

Remote detachering

Een derde optie is virtueel insourcen: in plaats van dat projecten uitbesteed worden of mensen naar Nederland gehaald worden, werkt buitenlands IT-talent virtueel, op afstand bij het bedrijf. Iemand wordt dus onderdeel van het team in Nederland, maar zit zelf in bijvoorbeeld Afrika of India. Daar is namelijk wél meer talent te vinden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!