Innovatie & Strategie

Analytics
‘Witwasaanpak mist ICT-expertise’

‘Witwasaanpak mist ICT-expertise’

Hoogleraar zegt in een artikel in Trouw dat computerexpertise de kwaliteit van witwasmeldingen beter kan makken.

Fraude © CC0 Pixabay.com,  CerleanSon
27 juli 2020

Hoogleraar zegt in een artikel in Trouw dat computerexpertise de kwaliteit van witwasmeldingen beter kan makken.

Om witwassen beter tegen te kunnen gaan, is ICT-talent bij de Rijksoverheid nodig. Dat zegt hoogleraar Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht in een artikel van Trouw. Dat verdachte transacties te weinig verder worden onderzocht en daardoor niet leiden tot strafonderzoek komt, volgens haar, omdat de kwaliteit van de meldingen te laag is door gebrek aan computerexpertise.

Verdachte transacties komen nu terecht bij de Financial ­Intelligence Unit (FIU). Deze instelling kreeg afgelopen jaar 541.236 meldingen van reguliere ongebruikelijke transacties. Deze transacties worden gemeld door meldplichtige organisaties, zoals banken. Daarvan werden er bijna 39.544 verdacht verklaard, blijkt uit het jaarverslag van FIU. Dat zijn er minder dan in 2018 toen nog 57.950 transacties als verdacht werden aangemerkt. De totale waarde van die transacties is 19 miljard euro.

Lage kwaliteit van de meldingen

Maar volgens Unger wordt er vaak niets met die meldingen gedaan. De kwaliteit van de meldingen zou te laag zijn, zeggen banken en Unger in het artikel van Trouw. De hoogleraar zegt dat je meldingen beter zou kunnen analyseren door computerexpertise bij FIU neer te zetten. En daar is ICT-talent voor nodig. “Alleen betaalt de overheid te slecht om daar goede mensen voor in dienst te nemen. Als je echt goed bent met computers,  ga je niet voor dat kleine salaris van het Rijk werken. Je verdient zo het driedubbele als je naar een private bank gaat”, aldus Unger in Trouw.

In het jaarverslag zegt FIU in 2019 flink geinvesteerd te hebben in technologie. “De FIU-Nederland investeert in datascience, in verdere automatisering en in nieuwe manieren om steeds beter en efficiënter te kunnen analyseren en data te verrijken. Dit is een proces dat meerdere jaren omvat, waarbij in 2019 verder is gebouwd aan het neerleggen van een solide fundering”, schrijft hoofd FIU-Nederland Hennie Verbeek-Kusters in het voorwoord.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 27 juli 2020 17:06

Oh, dus ze hebben dus slechte ICT-talenten bij de banken werken, voor het drievoudige salaris. Want de kwaliteit van hun meldingen is te laag.

Als de daar kwaliteit te laag is dan moet daar eerst wat aan gedaan worden, want anders is het onbegonnen werk bij de overheid (en dat klopt dus).

Maar ondertussen wordt er geklaagd over 'praaifussie' en 'diskriminazi'. Gaan die stormen hier ook weer opsteken, zodat het resultaat praktisch NUL blijft?

'Vaainensjul Intellisjens Joenit' is overigens een soort Financiële Inlichtingendienst, dat u dat weet.
Geef het door aan het 'Oetbriek Mennusjment Tiem'.

John Lieberwerth 27 juli 2020 12:33

Kwaliteit witwasmeldingen een Makkie?!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.