Innovatie & Strategie

Branche
Chip

'Witte Huis plant top over chiptekort met auto- en chipbedrijven'

Adviseurs president Joe Biden willen weten hoe wereld uit de crisis kan komen. 

© ASM International
2 april 2021

Adviseurs president Joe Biden willen weten hoe wereld uit de crisis kan komen. 

Het Witte Huis plant een bijeenkomst met verschillende bedrijven om over het chiptekort dat vooral de autosector treft te praten. Naast bedrijven uit de auto- en chipsector zijn ook ondernemingen uitgenodigd uit de technologie- en de medische technologiesector, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Tijdens de top over twee weken gaan de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en economisch adviseur Brian Deese van president Joe Biden in op de gevolgen van het wereldwijde chiptekort. Ook willen ze met leiders uit het bedrijfsleven bespreken hoe de wereld uit deze crisis kan komen. Onder meer bedrijven als elektronicamaker Samsung Electronics, autoproducent General Motors en chipbedrijf GlobalFoundries zijn uitgenodigd.

Het chiptekort is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zoeken mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vinden. De auto-industrie wordt hard getroffen omdat die ten tijde van de eerste coronadip de productie afschaalde en chipbestellingen verlaagde. Toen de markt weer aantrok hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.

In het recent door Biden gepresenteerde infrastructuurplan van 2 biljoen dollar is ook 50 miljard dollar opgenomen voor de Amerikaanse chipindustrie. Met dat geld moet onder meer productiecapaciteit in de Verenigde Staten worden opgebouwd. Onder meer de Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft al aangekondigd een chipfabriek in de VS te willen bouwen en ook chipmaker Intel wil fabrieken in de VS bouwen en uitbreiden.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.