Overslaan en naar de inhoud gaan

'Witte Huis plant top over chiptekort met auto- en chipbedrijven'

Het Witte Huis plant een bijeenkomst met verschillende bedrijven om over het chiptekort dat vooral de autosector treft te praten. Naast bedrijven uit de auto- en chipsector zijn ook ondernemingen uitgenodigd uit de technologie- en de medische technologiesector, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
chipproductie
© ASM International
ASM International

Tijdens de top over twee weken gaan de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en economisch adviseur Brian Deese van president Joe Biden in op de gevolgen van het wereldwijde chiptekort. Ook willen ze met leiders uit het bedrijfsleven bespreken hoe de wereld uit deze crisis kan komen. Onder meer bedrijven als elektronicamaker Samsung Electronics, autoproducent General Motors en chipbedrijf GlobalFoundries zijn uitgenodigd.

Het chiptekort is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zoeken mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vinden. De auto-industrie wordt hard getroffen omdat die ten tijde van de eerste coronadip de productie afschaalde en chipbestellingen verlaagde. Toen de markt weer aantrok hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.

In het recent door Biden gepresenteerde infrastructuurplan van 2 biljoen dollar is ook 50 miljard dollar opgenomen voor de Amerikaanse chipindustrie. Met dat geld moet onder meer productiecapaciteit in de Verenigde Staten worden opgebouwd. Onder meer de Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft al aangekondigd een chipfabriek in de VS te willen bouwen en ook chipmaker Intel wil fabrieken in de VS bouwen en uitbreiden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in