Innovatie & Strategie

Wetenschap

Wiskunde maakt sensornetwerk akelig snel

15 februari 2016
Promovendus Martijn Onderwater (CWI en VU) optimaliseerde met wiskundige technieken de doorvoersnelheid in ZigBee sensornetwerken. Dat opent perspectieven wanneer er meer sensoren aan zo'n netwerk worden toegevoegd, het slibt dan niet meer zo snel dicht.

Daarnaast combineerde hij beslismodellen voor onzekere omstandigheden met technieken uit de kunstmatige intelligentie. Dit resulteerde in een veelbelovende nieuwe techniek, waardoor sensornetwerken sneller kunnen werken.

Beslissingen

Een snel netwerk draagt bij aan betere beslissingen, zoals het kiezen van de beste nooduitgang. De onderzoeker van het het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) promoveerde op 8 februari 2016 aan de Vrije Universiteit op zijn proefschrift 'Network of Sensors – Operations and Control'.

Praktijkpartners

'Onderwater deed zijn onderzoek samen met praktijkpartners, die metingen deden aan het binnenklimaat van kinderdagverblijven en een sporthal. "Voor een kinderdagverblijf is het belangrijk dat het kooldioxidegehalte goed is, want bij een te hoog gehalte kunnen mensen zich niet goed concentreren", licht de promovendus toe.

Metingen

"Om het binnenklimaat te kunnen verbeteren, meten sensoren het CO2-gehalte, de luchtvochtigheid en de temperatuur. Als veel van die sensoren hun metingen naar een centraal punt doorsturen, moeten ze soms lang op elkaar wachten. Eén sensor kan zelfs het netwerk gaan domineren, wat niet goed is voor realtime toepassingen zoals actieve ventilatie."

Optimaal

Met wiskundige technieken is het nu mogelijk om de parameters van een ZigBee netwerk zo in te stellen dat een optimale doorvoersnelheid van gegevens naar een centraal punt behaald kan worden.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.