Beheer

Privacy
US Customs and Border Protection

Wis het geheugen van je telefoon en laptop voor je naar de VS reist

Aan de grens kunnen routinematig alle gegevens worden gekopieerd.

US Customs and Border Protection © Shutterstock Rebekah Zemansky
19 september 2022

Aan de grens kunnen routinematig alle gegevens worden gekopieerd.

Sta er niet gek van te kijken als aan de Amerikaanse grens de US Customs and Border Protection (CBP) je telefoon wil inzien en even alle tekstberichten, foto's, gespreksgeschiedenis en meer kopieert. De informatie wordt 15 jaar bewaard en is te bekijken door zo'n 2700 werknemers in federale dienst.

Vorige week trok de Amerikaanse senator Ron Wyden aan de bel met een brief (pdf) aan het hoofd van de CBP met de klacht dat de dienst op grove wijze misbruik maakt van een uitzondering op de grondwet door zonder directe verdenking de telefoons en laptops van reizigers te doorzoeken. Hoewel de aanklacht van Wyden vooral ingaat op de de rechten van Amerikaanse burgers, kunnen ook reizigers uit andere landen slachtoffer worden van deze routinematige scan.

In de  border-search exception van het Fourth Amendment staat omschreven dat als een agent aan de grens een redelijke verdenking heeft dat degene die Amerika binnen wil komen, de wet heeft overtreden of een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, deze een 'basic search' mag doen door foto's, berichten en belgegevens te bekijken.
Na overleg en goedkeuring van een meerdere mag ook overgegaan worden tot een geavanceerd onderzoek waarbij de data van een apparaat worden gekopieerd naar de database van het Department of Homeland Security (DHS) zodat deze nader onderzocht kunnen worden.

Druk om vergrendeling op te heffen

Het probleem dat Wyden onder meer aan de kaak stelt, is dat de CBP geen registratie bijhoudt van hoeveel telefoons en laptops worden bekeken, noch hoe vaak het kopiëren plaatsvindt of hoe vaak Homeland Security de gekopieerde gegevens verder onderzoeken. Er is slechts een schatting bekend waarin de CBP zegt dat het om minder dan 10.000 telefoons per jaar gaat. Volgens Wyden zouden de CBP-agenten hebben verklaard dat "overheidsfunctionarissen hen niet hebben aangemoedigd om de incidenten te registreren, terwijl deze registraties een belangrijk element zijn bij de bestrijding van misbruik."

Wyden verzet zich ook tegen het opslaan van dergelijke gegevens in de centrale DHS-database die voor zo veel mensen toegankelijk is en vereist dat data 15 jaar bewaard moeten blijven. Wyden heeft ook een wetsvoorstel dat een eind moet maken aan dit misbruik van grondrechten.

De CBP-agenten zouden reizigers regelmatig onder druk zetten hun apparatuur te ontgrendelen door te dreigen met boetes tot 1000 dollar, strafrechtelijke vervolging of dat ze de toegang tot het land zullen weigeren, zelfs in geval van Amerikaanse burgers. Bij niet-Amerikanen wordt vooral gedreigd hen op het volgende vliegtuig terug te sturen.

Een gewaarschuwd reiziger...

Het is niet voor het eerst dat geklaagd wordt over de praktijken van de CBP. Verschillende privacy-organisaties waaronder The Electronic Privacy Information Center (EPIC) protesteerden er al tegen, meldt The Register. Volgens de adjunct directeur Jake Laperruque van het Center for Democracy and Technology zou er vaak geen enkele reden zijn die het doorzoeken rechtvaardigt. Het CBP-agentschap zou de uitzonderingsregel inzetten om zo veel mogelijk privégegevens op te slaan.

The Register signaleert dat er steeds meer aandacht is in de VS voor overheidsinstanties die op grote schaal neuzen in gevoelige data van bedrijven en burgers nadat de Surpreme Court het landelijk recht op abortus schrapte. Daarna is duidelijk geworden hoeveel inzicht de overheid heeft in allerlei persoonlijke gegevens zoals gezondheidsdata.

Lees meer over
2
Reacties
Ronald kunenborg 19 september 2022 13:03

Goede tip. Voor China, VS en Rusland moet je eigenlijk geen eigen mobieltje meenemen, maar een wegwerp telefoon die je na afloop volledig wist. En absoluut nooit een werktelefoon de grens over nemen buiten de EU.

Cloudbouwer 19 september 2022 12:14

Deze tip heeft alleen zin als je geen O365, Google, AWS, Facebook e.d. gebruikt.
Ik bedoel, al je data kan allang de grens over.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.