Windows Vista overslaan: alleen voor durfals

21 november 2008
De verstandigste strategie voor bedrijven die daar nog niet mee begonnen zijn, is volgens hem om Vista te gaan gebruiken op nieuwe pc’s die worden aangeschaft. Zo’n gestage migratie zadelt het beheer wel op met de zorg voor twee niet-identieke platforms, maar houdt de risico’s en kosten beheersbaar.

En risico’s zijn er zeker. De belangrijkste daarvan is het risico dat softwareleveranciers het Windows XP-platform laten voor wat het is voordat de migratie naar Windows 7 is geëffectueerd. Wat dat kan betekenen, ondervinden momenteel bedrijven die besloten Windows XP over te slaan en daardoor nu nog op Windows 2000 draaien, stelt Gammage. “Die bedrijven zitten sinds 2005 met applicaties die niet langer doorontwikkeld worden voor Windows 2000, terwijl er geen vervangers beschikbaar zijn voor Windows Vista. Het enige besturingssysteem dat in al hun wensen zou kunnen voorzien, is precies het platform dat ze probeerden over te slaan.”

De overgangsperikelen van Windows 2000-gebruikers hangen natuurlijk deels samen met de lange tijd dat op Windows Vista moest worden gewacht. Wat dat betreft belooft Microsoft met Windows 7 zijn leven te beteren: het lijkt alles op alles te zetten om de nieuwe versie eind volgend jaar, begin 2010 op de markt te brengen, in de pas met de driejaarlijkse cyclus die het zelf heeft toegezegd. Maar dat betekent niet dat het ondersteuningsprobleem voor Windows XP-gebruikers verdwijnt, waarschuwt Gammage. “Softwareleveranciers zullen vanaf 2010 ophouden hun producten door te ontwikkelen voor Windows XP. In 2012 zal die opstelling gemeengoed zijn”, stelt Gammage.

Doorgaan met XP na 2012 wordt dus lastig. “En twee jaar is best krap voor het plannen, testen en uitvoeren van een migratie, zeker voor grotere organisaties.” Die termijn wordt nog korter als Microsoft toch de beloofde opleverdatum niet haalt, of wanneer men op servicepack 1 voor Windows 7 wil wachten. Bijkomend probleem is dat nog niet helemaal duidelijk is wat Windows 7 functioneel gaat brengen, en in hoeverre dat overeenkomt met Windows Vista, constateert Gammage. Veel softwareleveranciers zullen eerst nog even de kat uit de boom kijken, zoals ze altijd doen bij nieuwe besturingssystemen. Men kan er dan ook op rekenen dat men niet al zijn applicaties in 2010 of 2011 naar Windows 7 kan migreren. Dat betekent dat men snel onder tijdsdruk komt te staan.

Windows Vista overslaan is, kortom, een riskante strategie die alleen overwogen kan worden door bedrijven die denken dat ze in heel korte tijd een migratie uit kunnen voeren – en dus klein zijn of over geavanceerde hulpmiddelen voor beheer en assetmanagement beschikken – en die niet te afhankelijk zijn van externe leveranciers van bedrijfsapplicaties.


Vista overslaan?

Redenen om Vista niet over te slaan
▪ Softwareleveranciers ondersteunen XP niet lang genoeg
▪ Softwareleveranciers ondersteunen Windows 7 niet snel genoeg
▪ Onzekerheid of Microsoft Windows 7 wel begin 2010 levert
▪ Maakt rustige, weloverwogen migratie mogelijk
▪ Vermindert migratiekosten door mee te liften met vervanging hardware
▪ Risico dat er in 2012 geen budget is voor migratie ineens


Organisaties die het kunnen wagen
▪ Organisaties met minder dan duizend medewerkers
▪ Organisaties die meer dan 35 procent van hun applicaties zelf geschreven hebben
▪ Organisaties met voldoende resources om alle pc’s ineens op te waarderen
▪ Organisaties die gewend zijn alle pc’s ineens te vervangen en zo’n project voor 2012 op stapel hebben staan
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!