Beheer

Windows Virtual Desktop: IT'ers reageren (niet) enthousiast
Microsoft test eigen virtuele Windows-machine. Hoe reageren Nederlandse IT'ers?
Microsoft test eigen virtuele Windows-machine. Hoe reageren Nederlandse IT'ers?
Microsoft geeft meer bedrijven toegang tot zijn Windows Virtual Desktop-service, waarmee zakelijke gebruikers een virtuele versie van Windows 10 kunnen draaien in de Azure-cloudomgeving. De dienst verschijnt later dit jaar ook in Nederland. Zitten IT-verleners hierop te wachten?
Windows Virtual Desktop werd in september 2018 aangekondigd, waarna Microsoft zes maanden een gesloten test hield. Inmiddels mogen alle Amerikaanse organisaties met een Windows 10 Enterprise- of Education-abonnement de dienst uitproberen. Zij hebben wel een Azure-licentie nodig en moeten betalen voor het gebruik van virtuele Windows-machines.
Dit kan Windows Virtual Desktop
Met Windows Virtual Desktop kan je Windows 10 inclusief Office 365 ProPlus draaien in Azure, de cloudomgeving van Microsoft. Volgens de fabrikant is de dienst handig om machines en software te testen en zijn de gegevens van medewerkers beter te beschermen. Een onderscheidend kenmerk is dat een organisatie meerdere Windows 10-sessies kan draaien op één virtuele machine. Maken deze functies Windows Virtual Desktop beter dan bestaande alternatieven als VMware, Parallels en VirtualBox?
‘Zeker een alternatief’
Dennis Blotenburg, projectleider bij IT-beheerder Xcellent, is enthousiast. “Wij maken al veel gebruik van de Office 365-stack en ik denk dat Windows Virtual Desktop een hele mooie toevoeging kan zijn. We kijken daarom hoe we de software kunnen inzetten.” De IT-beheerder, die vooral levert aan bedrijven met vijftig tot vijfhonderd gebruikers, werkt op dit moment onder andere met software van Citrix. Blotenburg noemt Microsofts eigen oplossing ‘waar mogelijk zeker een alternatief’. De Citrix-software hoeft geen concurrent te zijn, want Microsoft stipt aan dat de (optionele) Citrix Cloud-services meer functies toevoegen aan Windows Virtual Desktop. “We zien veel voordelen, onder andere dat de rekenkracht niet meer bij de client gebeurt maar in de Azure-cloudomgeving”, concludeert Blotenburg. Microsoft werkt samen met Samsung om een ‘volledige Windows 10- en Office 365 ProPlus-ervaring’ mogelijk te maken via Samsung DeX. Dit is een mobiel dockingstation voor dure Samsung-smartphones, dat in combinatie met een monitor, muis en toetsenbord een computerervaring biedt. Xcellent neemt deze techniek mee in het onderzoek naar Windows Virtual Desktop, zegt Blotenburg.
IT-beheerders willen nog weinig kwijt
Opvallend is dat IT-beheerders niet happig zijn om te vertellen over hun dienstverlening en mening over de komst van Windows Virtual Desktop. AG Connect belde acht van dit soort bedrijven, waarvan Xcellent de enige was die een reactie wilde geven. De andere organisaties noemen op hun websites uitgebreid de voordelen van (hun) virtuele machines en werkplekken, maar willen telefonisch niet vertellen welke diensten ze gebruiken en hoe ze tegen Microsofts eigen oplossing aankijken. ‘Geen commentaar’, ‘daar doen we geen uitspraken over’, ‘wij praten alleen met potentiële klanten’ en ‘de techniek maakt klanten niets uit’ zijn enkele redenen die we horen te kregen. Het is op zich begrijpelijk dat bedrijven niet teveel willen vertellen over welke diensten ze gebruiken, maar waarom ze niets kwijt willen over de oplossing van Microsoft is een tweede. Een medewerker van een IT-beheerder belde later terug en vertelde op voorwaarde van anonimiteit dat zijn organisatie de ontwikkelingen rondom Windows Virtual Desktop nauwlettend in de gaten houdt en bang is dat Microsoft inkomsten gaat wegsnoepen.” Hoe terecht die angst is, is echter nog lastig te zeggen.
IT-beheerders en bedrijven die gebruik willen maken van virtuele machines, kunnen bijvoorbeeld terecht bij Citrix. Wie denkt dat de softwareleverancier de komst van Windows Virtual Desktop als een bedreiging ziet, heeft het mis. Citrix wil zijn diensten juist goed samen laten werken met Microsofts oplossing, zo schrijft het bedrijf op zijn website.
SCCT, een Nederlands IT-bedrijf en managed partner van Microsoft, zegt dat het de (Amerikaanse) testversie van Windows Virtual Desktop al heeft uitgeprobeerd. In een blogpost schrijft de organisatie over de previewsessie en de – bekende – voordelen van de oplossing.
Wat worden onderscheidende kenmerken?
Herman Goeloe, ict-medewerker bij een niet-ondervraagde partij, vertelt op persoonlijke titel dat hij ervaring heeft met meerdere platformen, waaronder Citrix. “Dat vind ik over het algemeen een goede oplossing.” Goeloe is daarom vooral benieuwd hoe Microsoft zich gaat onderscheiden van bestaande leveranciers. “IT-beheerders moeten een reden hebben om over te stappen. Komt er een vergelijkbare dienst met een lagere prijs? Of maakt Microsoft het mogelijk om een volledige desktopervaring in de cloud te draaien, waarbij je video’s kan afspelen en misschien zelfs kan gamen?” De ict-medewerker vraagt zich ook af hoeveel bandbreedte de techreus beschikbaar gaat stellen. Een hogere bandbreedte per sessie maakt de weg vrij voor meer geavanceerde hardware. Een aantal oplossingen bieden een bandbreedte die één of twee full-hd-schermen per sessie ondersteunen. “Misschien dat Microsoft een hogere bandbreedte aanbiedt zodat je één of twee 4K-schermen kan gebruiken?” In zo’n geval heb je als bedrijf overigens wel een goede lokale internetverbinding nodig, want er vindt dan veel meer dataverkeer plaats.
De samenwerking met Samsung voor het DeX-dockingstation vindt Goeloe interessant, al wijst hij op de mitsen en maren. DeX werkt alleen met een handvol dure Samsung-smartphones, en die heeft lang niet elke organisatie. In dat geval moet je (voor een deel van de medewerkers) nieuwe toestellen aanschaffen.
Microsoft geeft gratis securityupdates
Een andere reden om Microsoft straks te verkiezen boven een andere aanbieder is dat Windows Virtual Desktop gratis Windows 7 Extended Security Updates biedt, tot januari 2023. Dat is interessant, want Microsoft vraagt daar normaliter tot honderden dollar per apparaat per jaar voor. Een flinke kostenpost voor bedrijven die nog Windows 7 draaien en voorlopig niet over willen stappen naar Windows 10. Windows Virtual Desktop laat organisaties naast Windows 10 ook Windows 7 draaien, inclusief securityupdates. Erg interessant, aldus ICT-medewerker Goeloe.
Twee 4k-schermen? Dat gaat 2x15.26 Mb/s = 30.52 Mb/s kosten in bandbreedte. Met een medewerker of 100 actief, wordt dat best een dikke lijn. Dat lijkt mij dus lastig haalbaar. Zelfs 2x1080p is al 14.3 Mb/s (bij Netflix, dus met stevige compressie). Bij veel bedrijven lijkt mij dit niet goed haalbaar.