Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Verkenner komt naar Linux

Een nieuwe testrelease van Windows 10 brengt een opvallende nieuwe functie. De bekende Windows Verkenner reikt in die test voor een toekomstige release uit naar Linux. Het gaat niet om dat besturingssysteem als op zichzelf staand platform, maar als subsysteem draaiend in Windows.
Nadella loves Linux
© Microsoft
Microsoft

Windows-gebruikers die op hun systeem ook Linux willen benutten, hebben naast dualboot en virtualisatie ook de ingebouwde mogelijkheid van het Windows Subsystem for Linux (WSL). Daarmee draait de veelgebruikte Windows-concurrent als compatibiliteitslaag ín het Microsoft-besturingssysteem. Het is al ongeveer een jaar mogelijk om bestanden van zo'n Linux-installatie in WSL te benaderen vanuit Windows, maar dat gebeurde dan vanaf de opdrachtregel (commandline). Hetzij vanuit Linux, hetzij vanuit Windows' eigen PowerShell.

Direct naar root

Nu in een nieuwe testrelease (build 19603) van Windows 10, die vorige week is uitgekomen, breidt Microsoft dit bestandsbeheer uit. De standaard Windows Verkenner heeft daarin, vanuit Windows zelf dus, toegang tot bestanden van geïnstalleerde Linux-omgevingen binnen WSL. Linux duikt in de Verkenner op in het linkerpaneel waar schijfletters en netwerkstations worden aangereikt. Aanklikken van het pinguin-icoon geeft in het hoofdvenster van de Verkenner dan mappen per geïnstalleerde Linux-distributie, die dan direct naar het root-bestandssysteem van elke distro leiden. 

Linux in de Windows Verkenner

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in