Beheer

Windows
Windows Update

Windows Update zoekt lang naar optimaal moment

"We willen de productiviteit van de gebruiker niet in de weg zitten."

© Microsoft
7 februari 2022

"We willen de productiviteit van de gebruiker niet in de weg zitten."

Het is een misverstand dat Windows Update urenlang online bezig is om te zorgen dat het besturingssysteem steeds is bijgewerkt tot de laatste versie, wil David Guyer, Principal Program Manager bij Microsoft, graag verduidelijken op vragen van AG Connect. Maar in de praktijk komt het er wel op neer dat pc's minimaal 6 uur per maand online moeten zijn waarvan 2 uur aaneengesloten.

Vorige week maakte Guyer in een blog wereldkundig dat veel pc's niet van de juiste updates zijn voorzien terwijl ze daar wel voor in aanmerking komen. Het was gebleken uit onderzoek dat deze pc's niet aan de vereiste 'Update Connectivity' komen. Het gaat om serieuze aantallen, schetste Guyer in de blog, tot wel 50% van alle pc's die in aanmerking komen voor een Windows 10-update is niet van de laatste versie voorzien. Het advies was om pc's langer aan te laten staan, bijvoorbeeld gedurende de nacht en te zorgen dat ze niet te snel in diepe slaapstand terecht komen, want dan werkt Windows Update ook niet meer.

Maar waarom heeft Windows Update dan zo veel uur connectiviteit nodig om tot een goede update te komen? Guyer geeft op die vraag een toelichting op de blog, dat het veelal gaat om pc's die heel weinig worden gebruikt, vaak maar voor enkele minuten in een tijdspanne van veel uren. Het zijn pc's die vaak op de accu werken. Als die situatie aan de orde is - en er geen andere blokkerende omstandigheden zijn - is dat de reden dat deze pc's hun updates niet kunnen uitvoeren. "Windows Update maakt gebruik van logica die de beste tijd bepaalt om een apparaat te updaten, bijvoorbeeld als een apparaat met het stroomnet verbonden is of de update de productiviteit van de gebruiker niet in de weg zit. Dat kan de perceptie geven dat het updateproces nogal een tijd in beslag neemt, maar in feite wacht het updateproces vaak op het optimale moment om te downloaden en te installeren."

Als een gebruiker de update zelf initieert, moet het hele proces van dowloaden, installeren en herstarten binnen een uur zijn afgerond, stelt Guyer. "Het is voor ons een prioriteit om updates steeds kleiner en minder verstorend te maken. Dat heeft er onder meer in geresulteerd dat de omvang van de update met 40% is afgenomen."

Stel diepe slaap uit

Het doel van de blog was om beheerders erop te wijzen dat het bij de kortstondig gebruikte pc's mis gaat met automatisch updaten en hen opties te geven om dat probleem te voorkomen. Zo is het verstandiger de pc met enige regelmaat in de slaapstand te laten, in plaats van de pc helemaal uit te zetten.

Guyer: "De instellingen van de slaapstand kunnen door de beheerder zo worden ingeregeld dat een herstart kan plaatsvinden op het moment dat de gebruiker niet aan het werk is met de pc, maar toch optimaal gebruik wordt gemaakt van de energiebesparingsmogelijkheden terwijl de apparatuur veilig en productief blijft. Op die manier kunnen beheerders de verbindingsstatus vergroten en uiteindelijk de kans vergroten dat de pc's succesvol van een update worden voorzien, voordat ze in de diepe slaapstand gaan die normaal in de organisatie wordt toegepast."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.