Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows-servers krijgen noodpatches voor bugs in januaripatches

Microsoft heeft buiten zijn reguliere updateritme om patches uitgebracht om fouten in patches van afgelopen maand te fixen. Deze zogeheten OOB-patches (out-of-band, dus buiten het maandelijkse releaseritme voor updates) worden echter niet verspreid via Microsofts updatedistributiesysteem Windows Update. Dit in tegenstelling tot de foute patches die in januari zijn uitgebracht.
boos
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

De nu beschikbare noodpatches zijn voor een bekend probleem in Active Directory op Windows Server in diverse versies. Het gaat qua dat serverbesturingssysteem om de actuele versie 2022 naast nog voorgangers 2019, 2016, 2012 R2 (Release 2) en het oorspronkelijke Windows Server 2012. Patches in de updateronde van januari hebben Windows-servers een probleem gebracht voor applicaties die Microsoft .NET gebruiken. Die apps kunnen crashen of foutmeldingen geven wanneer ze Active Directory Forest Trust Information willen ophalen of instellen, meldt Microsoft in een supportbulletin.

Handwerk

Deze issue is nu opgelost, stelt Microsoft gerust, met een out-of-band update voor het .NET framework. Daarbij merkt de leverancier nog op dat deze updates níet beschikbaar zijn via Windows Update en dat ze niet automatisch worden geïnstalleerd. Beheerders die deze noodpatches voor het vers geïntroduceerde .NET-probleem willen, moeten daar zelf naar op zoek gaan.

"Om het standalone package te verkrijgen, zoek naar het KB-nummer [Knowledge Base, verzameling supportartikelen van Microsoft - red.] voor jouw versie van Windows en .NET Framework", geeft Microsoft aan. Dat zoeken moeten beheerders doen in de Microsoft Update Catalog, waar losse updates zijn te halen. "Je kunt deze updates handmatig importeren in de Windows Server Update Services (WSUS) en Microsoft Endpoint Configuration Manager", vervolgt de uitleg. Die twee beheertools van Microsoft kunnen normaliter updates bij Windows Update halen waarbij beheerders kunnen instellen welke wel en niet worden uitgerold naar systemen in hun IT-omgeving.

Versiecombinaties

Voor WSUS en de Endpoint Configuration Manager in combinatie met de Update Catalog biedt Microsoft nog aparte uitleg. Ook zijn er instructies voor de diverse versies van Windows Server en de daarbij mogelijke verschillende versies van het .NET Framework. Zo draait op Windows Server 2022 alleen versie 4.8 van het .NET-platform voor applicaties, maar zijn er op Windows Server 2012 wel acht verschillende .NET-versies mogelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in