Beheer

Zakelijke software
Microsoft

Windows Server à la Windows 10 twee maal per jaar vernieuwd

Klanten krijgen de mogelijkheid om vernieuwingstempo van Windows Server op te voeren.

23 juni 2017

Klanten krijgen de mogelijkheid om vernieuwingstempo van Windows Server op te voeren.

Microsoft gaat van Windows Server nu ook twee maal per jaar een nieuwe versie uitbrengen. Maar net als bij Windows 10 kunnen zakelijke gebruikers ook kiezen voor het van ouds bekende schema van één nieuwe versie om de twee tot drie jaar, en - als je daarvoor wilt betalen - maximaal 16 jaar ondersteuning.

Nieuwe functionaliteit sneller beschikbaar stellen om beter in te kunnen spelen op digitale transformatie. Dat is volgens general manager Windows Server Erin Chapple het doel van het nieuwe publicatieschema van Windows Server dat Microsoft vanag deze herfst gaat hanteren. Wanneer dat precies ingaat, zei Chapple er niet bij. Maar als de voorbeelden van de naamgeving die hij geeft een indicatie zijn, komt de eerste nieuwe versie van Windows Server onder dat publicatieschema in september beschikbaar. Nummer 2 volgt dan in maart 2018, nummer 3 in september 2018, enz.

Dat publicatieschema is Semi-annual Channel gedoopt. Het is beschikbaar voor de Nano- en Core-uitvoeringen van Windows Server. Bij Windows Server with Desktop Experience - waarbij ook elementen uit de desktopvariant van Windows worden geladen - is het niet mogelijk om in te stappen op een vernieuwingsschema van twee maal per jaar. Daarnaast zullen geïnteresseerden hun software onder Software Assurance  moeten afnemen; anders is Semi-annual Channel niet beschikbaar.

Wie voor een schema van 2 nieuwe versies per jaar kiest, kan rekenen op ondersteuning van 18 maanden voor iedere versie. Microsoft brengt dat als volgt in kaart:

Release-schema Windows Serve vanaf 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor gebruikers van de lichtgewicht Nano-versie - die alleen maar Semi-annual verkrrijgbaar is - betekent dat een verbetering. Daar hanteerde Microsoft een schema waarin alleen de huidige versie en de voorganger werden ondersteund. Bij twee maal per jaar een nieuwe versie zou dat neerkomen op 12 maanden ondersteuning.

Ouderwetse variant blijft beschikbaar

Net als bij Windows 10 kunnen zakelijke gebruikers ook kiezen voor een stabiele variant van Windows Server die 5 jaar lang beveiligings- en verbeterings-updates krijgt, en daarna nog eens 5 jaar beveiligingsupdates. Bij Windows Server with Desktop Experience is dit enige vorm waarin je het product kunt afnemen, bij Windows Server Core is het een optie. Desgewenst kan men bij dit Long-term Servicing Channel nog Premium Assurance aanschaffen voor een periode van 6 jaar, een verlengde ondersteuningsperiode waarin alleen nog patches worden uitgebracht voor kritieke of belangrijke bugs. Dat kost dan wel 12 procent van de jaarlijkse licentiekosten. Windows Server 2016 is de eerste LTSC-variant.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.