Beheer

Windows 10
BSOD

Windows-noodpatch voor zelfveroorzaakte WiFi-sabotage

Noodpatch voor patch die Windows 10 bij WiFi-gebruik een BSOD kan opleveren.

© Microsoft
15 februari 2021

Noodpatch voor patch die Windows 10 bij WiFi-gebruik een BSOD kan opleveren.

Microsoft heeft kort na Patch Tuesday een noodpatch uitgebracht voor één van de fixes in die maandelijkse patchronde. De zogeheten out-of-band update repareert een fout die is geïntroduceerd in een patch die vorige week is uitgebracht. Deze fout kan Windows laten vastlopen bij gebruik van WiFi-netwerken, hoewel de kans hierop nog klein is.

De bug in WIndows 10 die het hele besturingssysteem kan laten crashen, betreft namelijk alleen draadloze netwerken die WPA3 gebruiken. Die relatief nieuwe beveiliging is nog niet breed doorgedrongen, waardoor de impact van deze BSOD-bug (blue screen of death) wat beperkt is. Toch heeft Microsoft het nodig gevonden om een noodpatch uit te brengen.

Kwaliteitscontrole, achteraf

Deze patch-voor-een-patch corrigeert de fout die eind januari al aanwezig was in een preview build van toen nog aankomende releases voor Windows 10 en Windows Server. Dit voorproefje met daarin de Windows-crashende bug is afgelopen week voor algemeen gebruik uitgebracht op Patch Tuesday. De kwaliteitscontrole van Microsoft heeft de nieuw geïntroduceerde BSDO-optie dus niet tijdig opgemerkt en gecorrigeerd.

De softwaremaker vermeldt over deze WPA3-bug dat die een grotere kans van optreden heeft bij opnieuw verbinden met een WiFi-netwerk. Dit verbreken en dan weer aanmaken van een draadloze connectie geldt ook bij het weer wakker worden van een Windows-computer uit slaapstand en sluimerstand.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Huib 15 februari 2021 12:37

Na uitvoeren van de laatste Windows-updates KB4601050 en KB4601319 werkte bij mij de KPN Veilig software (F-Secure virusscanner) en de Samsung Magician SSD- en HDD-performance meetsoftware niet meer. Heb beide geheel opnieuw moeten installeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.