Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows-noodpatch voor zelfveroorzaakte WiFi-sabotage

Microsoft heeft kort na Patch Tuesday een noodpatch uitgebracht voor één van de fixes in die maandelijkse patchronde. De zogeheten out-of-band update repareert een fout die is geïntroduceerd in een patch die vorige week is uitgebracht. Deze fout kan Windows laten vastlopen bij gebruik van WiFi-netwerken, hoewel de kans hierop nog klein is.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

De bug in WIndows 10 die het hele besturingssysteem kan laten crashen, betreft namelijk alleen draadloze netwerken die WPA3 gebruiken. Die relatief nieuwe beveiliging is nog niet breed doorgedrongen, waardoor de impact van deze BSOD-bug (blue screen of death) wat beperkt is. Toch heeft Microsoft het nodig gevonden om een noodpatch uit te brengen.

Kwaliteitscontrole, achteraf

Deze patch-voor-een-patch corrigeert de fout die eind januari al aanwezig was in een preview build van toen nog aankomende releases voor Windows 10 en Windows Server. Dit voorproefje met daarin de Windows-crashende bug is afgelopen week voor algemeen gebruik uitgebracht op Patch Tuesday. De kwaliteitscontrole van Microsoft heeft de nieuw geïntroduceerde BSDO-optie dus niet tijdig opgemerkt en gecorrigeerd.

De softwaremaker vermeldt over deze WPA3-bug dat die een grotere kans van optreden heeft bij opnieuw verbinden met een WiFi-netwerk. Dit verbreken en dan weer aanmaken van een draadloze connectie geldt ook bij het weer wakker worden van een Windows-computer uit slaapstand en sluimerstand.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in