Windows Mobile 6.5 klaar

9 oktober 2009

Tegelijk introduceerden diverse fabrikanten twaalf smartphones die op het nieuwe platform draaien.

Windows Mobile 6.5 is de eerste herziening van het besturingssysteem sinds maart 2008. Met deze tussenversie hoopt Microsoft even vooruit te kunnen totdat begin volgend jaar een compleet nieuwe versie 7 klaar is. Versie 6.5 bevat voornamelijk aanpassingen van ondergeschikt belang, onder meer in de gebruikersinterface en de browser.

De nieuwe toestellen met versie 6.5 zijn afkomstig van fabrikanten als Acer, HTC, LG, Samsung en Toshiba. De meeste toestellen worden geleverd in combinatie met een abonnement bij T-Mobile, Vodafone, Orange in verschillende Europese landen. Noord-Amerika komt er relatief bekaaid af met vier modellen van HTC en Samsung. Microsoft verwacht dat eind dit jaar ruim dertig smartphones met versie 6.5 op de markt zijn.

In navolging van Apple, Nokia en andere heeft nu ook Microsoft zijn ‘app store’ voor mobiele toepassingen. Bij Microsoft heet die Windows Marketplace for Mobile. Voor de Nederlandse markt is een lokale versie ingericht die “binnenkort” ook vanaf de pc toegankelijk is. Via het Marketplace-pictogram onder de Startknop van een Windows-telefoon is de winkel nu al geopend.

In eerste instantie zijn 246 ‘kwaliteitsapplicaties’ beschikbaar, maar Microsoft heeft ruim 750 ontwikkelaars gestrikt om de bibliotheek uit te bouwen. Nieuw is ook de gratis dienst MyPhone, die een back-up van door de gebruiker geselecteerde gegevens maakt naar een website die met een wachtwoord is beveiligd.

Microsoft grijpt de lancering van versie 6.5 aan om de toestellen waarop de software draait onder de nieuwe merknaam ‘Windows-telefoons’ (Windows Phones) te presenteren. Microsoft hoopt zo mee te kunnen liften op de bekendheid van Windows in de pc-wereld en zijn positie op de markt voor mobiele telefoons te verstevigen. Het marktaandeel van Windows Mobile wordt geraamd op slechts 9 procent.

Microsoft-topman Steve Ballmer trok onlangs op een bijeenkomst met analisten al het boetekleed aan. Het bedrijf heeft flinke steken laten vallen op de markt voor mobiele telefonie, erkende hij. Windows Mobile is links en rechts ingehaald door andere leveranciers van besturingssystemen voor smartphones, zoals Apple (iPhone OS), Research In Motion (BlackBerry OS) en Google (Android).

Of Windows Mobile 6.5 veel aan die achterstand zal veranderen, is nog maar de vraag. In de eerste tests, onder meer door de gadgetwebsite Tech Crunch, is de software afgekraakt. Versie 6.5 zou een onlogische en warrige gebruikersinterface hebben, en gebukt gaan onder een halfslachtige combinatie van schermbediening en bediening met een pennetje (stylus). Ook voor de vernieuwde webbrowser Internet Explorer Mobile 6 kon Tech Crunch weinig waardering opbrengen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!