Beheer

Windows grondig op de schop

16 september 2011

De compleet nieuwe vormgeving van het Home-scherm springt het meest in het oog. Microsoft noemt het de ‘Metro-gebruikersinterface’. Iconen en widgets op een achtergrond hebben plaats gemaakt voor een mozaïek van tegeltjes, net als bij Windows Mobile Phone 7. Windows 8 wisselt tussen de toepassingen, die nu ook op de pc voortaan app heten, door met de cursor, of als de computer over een aanraakscherm beschikt met de vinger, te vegen over het scherm.

De vertrouwde Windows-desktop is echter allerminst verdwenen. Deze Windows Verkenner gaat schuil achter een tegeltje op het mozaïekscherm. Het is een echte app: gebruik ervan is niet verplicht, en de Windows Verkenner gebruikt ook pas processor- of geheugencapaciteit als hij gestart wordt.

Toch is het besturingssysteem niet zwaarder dan zijn voorganger. “We hebben op wel duizend punten verbeteringen aangebracht om de prestaties en de efficiency te verbeteren”, zegt een trotse Gabe Aul, die bij Microsoft verantwoordelijk is voor Windows Program Management. Een heel duidelijk resultaat is de snelle opstart van het systeem, die nu nog maar tien seconden duurt. Maar bijvoorbeeld ook de technologie achter multitasking is ingrijpend gewijzigd. Applicaties die geen activiteiten uitvoeren in de achtergrond, kunnen geen aanspraak meer maken op processorcapaciteit. Op die manier kunnen heel veel toepassingen klaarstaan om gebruikt te worden zonder dat de computer vertraagt of veel energie verbruikt.

Slimme laag over processors gelegd
Windows 8 legt op een nieuwe manier een laag over de eigenschappen van verschillende processors. Daarom is het mogelijk applicaties te bouwen die zowel op ARM-gebaseerde als op x86-gebaseerde processors werken. Maar de specifieke voordelen van een processor kunnen door de laag heen breken. Zo kan een zeer zuinige ARM-chip optimaal gebruikmaken van de efficiency die Windows 8 mogelijk maakt, maar het besturingssysteem kan ook op oudere x86-chips draaien, al is het dan minder zuinig. 

Alle kennis van ontwikkelgereedschap blijft bruikbaar
Ontwikkelaars kunnen met een combinatie van Visual Studio en Blend eenvoudig nieuwe applicaties bouwen met een groot aantal diensten en API’ s die al standaard in het besturingssysteem zijn verwerkt. In Visual Studio zijn verschillende templates van ontwerpen beschikbaar waarop verder gebouwd kan worden. Ook alle moeite die zij hebben gestoken in het onder de knie krijgen van de kneepjes van Silverlight is niet vergeefs geweest. Windows 8 ondersteunt alle Silverlight-toepassingen en de ontwikkelaarstools maken ze geschikt voor weergave in de Metro-stijl.

Ontwikkelaars voor Windows Phone 7-apps zijn al gewend aan deze gereedschappen en ook aan het aanbieden van apps in de Windows Marketplace. Voor de nieuwe Windows Store komt er een vergelijkbaar proces. In de nieuwe onlinewinkel kunnen de ontwikkelaars ook gebruikmaken van een reeks statistieken over het gebruik van hun applicaties. Die gegevens komen beschikbaar via Microsofts telemetrieprogramma, dat na toestemming van de eindgebruiker geanonimiseerde data verzamelt over het gebruik van Windows. Microsoft zelf heeft al uitgebreid gebruikgemaakt van gegevens uit dat programma om Windows 8 beter hanteerbaar te maken dan zijn voorgangers.

Beheerder krijgt meer gereedschap
Bij de ontwikkeling van Windows 8 is onder meer de Task Manager (Taakbeheer) stevig onder handen genomen. Niet langer is het slechts het laatste redmiddel om een pc weer aan de praat te krijgen, maar de nieuwe beheertoepassing levert veel informatie, ook historische, over de prestaties en eigenaardigheden van verschillende actieve applicaties.

Beheerders zullen ook blij zijn met de mogelijkheid de pc terug te zetten naar fabrieksinstellingen zonder het besturingssysteem helemaal opnieuw te installeren. “In een kwartier zijn alle persoonlijke bestanden en instellingen verwijderd en kan de pc worden ingericht voor een nieuwe gebruiker”, demonstreert Aul. Ook nieuw is de ‘Refresh’-optie, waarbij alle gebruikersinstellingen worden bewaard maar het onderliggende besturingssysteem wordt hersteld. Deze actie is in enkele minuten voltooid.

Aul wijst erop dat beveiliging een intrinsiek onderdeel is geworden van Windows 8 dat altijd actief is, tenzij iemand ervoor kiest gereedschap als antivirus van derden te betrekken. Dan trekt de beveiliging van het besturingssysteem zich discreet terug tot de alternatieve software uitvalt of wordt verwijderd.

Windows-sessie op een stick
‘Windows to go’ is een nieuwe mogelijkheid om een volledige versie van het besturingssysteem vanaf een USB-stick te starten. Ian McDonald, directeur Program Management van Windows Core Systems, zegt veel tijd besteed te hebben met IT-beheerders van bijvoorbeeld fabrieken waar veel gedeelde pc’ s in gebruik zijn. Groot probleem is daar dat mensen vaak vergeten uit te loggen. De ‘Windows to go’-stick kan zonder probleem uit de pc getrokken worden zonder uit te loggen. Bij insteken in een andere pc gaat de applicatie verder waar hij stopte.

Cloud krijgt belangrijke rol
Microsoft verkondigt al enige tijd dat de cloud centraal staat in de strategie en maakt dat nu ook waar met Windows 8. Het besturingssysteem staat permanent in contact met een Windows Live-account, onder meer voor het synchroniseren van persoonlijke instellingen, digitale agenda en mail, maar ook om naadloos door te kunnen werken bij het overschakelen van het ene naar het andere apparaat of om heel gemakkelijk foto’s en documenten vanuit applicaties te kunnen delen met anderen.

Samsung eerste met Windows 8-tablet

Microsoft deelde aan de betalende aanwezigen op de BUILD-conferentie een tablet met de ontwikkelaarsversie van Windows 8 uit. Het gaat om een product van Samsung dat pas later dit jaar als een Windows 7-tablet op de markt komt. “Samsung en Microsoft werkten voor deze ontwikkelaarsversie nauw samen, waarbij Microsoft zelfs een bezoek heeft gebracht aan de productiefaciliteiten van Samsung, wat hoogst ongebruikelijk is”, zei Steven Sinofsky, president van de Windows- en Windows Live-divisie van Microsoft.

De tablet heeft een 11-inchmultitouchscherm, een 1,6 GHz Intel Core i5-processor en 4 gigabyte RAM-geheugen. De interne Samsung SSD-drive heeft een capaciteit van 54 GB, waarvan Windows zo’n 11 GB in gebruik heeft. De tablet heeft verder twee camera’s, een microSD-slot, een mini-HDMI-aansluiting en een USB-poort. Voor het toestel is een klein dockingstation beschikbaar met een ethernetpoort, een gewone HDMI-poort en een tweede USB-poort. Ook kan draadloos een Bluetooth-toetsenbord worden aangesloten.

Metamorfose voor aloude desktop

“Tegels zijn beter dan iconen”, zegt Jensen Harris, bij Microsoft verantwoordelijk voor de Windows User Experience. “Ze bieden net iets meer ruimte aan de toepassing om zijn identiteit te tonen. Een weer-app kan de laatste gegevens laten zien en een fotoalbum de mooiste foto.” Maar bij alle aandacht voor de nieuwe interface, heeft ook de aloude Windows-verkenner een opfrisser gekregen.

Meest in het oog springt de introductie van de ribbon, bekend van de Office-kantoorautomatiseringspakketten. Die ribbon brengt de meest gebruikte commando’s onder handbereik. Verder is onder meer het bestandsbeheer met nieuwe functionaliteit verrijkt, wordt virtualisatie mogelijk met Hyper-V en ondersteunt Windows 8 ook ISO-bestanden en virtuele harde schijven.

 

Bekijk de webcast van de Keynote-sessie tijdens de BUILD 2011 conferentie op 13 september.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!